Могат ли пациентите с множествена склероза да се ваксинират? Кога е най-подходящо да се случи това и с кой препарат? От това автоимунно заболяване на централната нервна система страдат предимно млади хора - между 20 и 40-годишна възраст. Затова то се счита за заболяване с голяма социална значимост. Препоръчителна ли е ваксинацията за пациенти с други неврологични заболявания - отговорите в рубриката „Питай за ваксините” на NOVA.

Здравка Цветарска живее с диагнозата „множествена склероза” вече 14 години. Заболяване, което не може да се излекува, но чието прогресиране би могло да бъде овладяно и да се постигне ремисия.

„Около 2000-та година започнах да усещам първите симптоми. Лесна, бърза уморяемост, невъзможност да се придвижвам стабилно, залитания, двойно зрение, изтръпвания в ръцете и краката, изпускане на предмети. Седем години ходих по лекари, докато след много изследвания, ми поставиха диагнозата. Тогава бях на 28 години”, разказва Цветарска.

След лечение с химиотерапевтици, много рехабилитация и не по-малко упорство, Здравка се изправя на крака. Днес, когато получи пристъп, започва поддържаща терапия с кортикостероиди, която овладява възпалителния процес в главния и гръбначния мозък. Понякога стига и до болница за овладяване на по-тежките кризи. 

„Ние сме компрометирани, защото сме с автоимунно заболяване. Имаше много въпроси, имаше много притеснения. На нас, с тази диагноза, не ни слагат ваксини, освен противогрипните. Тъй като комуникирам с много пациенти, имаме вече хора, които са си поставили ваксината. Има и такива, които още се колебаят. През ноември изкарах коронавируса, сега ми предстои изследване за антитела. Смятам, че трябва да се премерят много добре ползите и рисковете”, коментира Здравка.

„Отговорът е категорично „да”. Трябва да се ваксинират! Причината за това е, че е установено, че за тези болни рискът да се разболеят от коронавирус е много по-голям и с много по-тежко протичане, отколкото да бъдат ваксинирани”, заяви началникът на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” проф. Пенко Шотеков.

Той посочи, че евентуалните странични ефекти след ваксинация на пациент с множествена склероза не биха били по-различни от тези на човек без това заболяване. Според началника на клиниката вече съществува и разяснение кога пациентите трябва да се ваксинират, ако са в активна фаза на лечение.

„За съжаление, на този въпрос още не може да се отговори, тъй като ваксинациите започнаха да се правят от началото на тази година. Не е минало достатъчно време и не се е натрупал достатъчно опит, за да може да се отговори”, каза проф. Шотеков.

Да се ваксинират проф. Шотеков съветва и пациенти с други неврологични заболявания, за да се предпазят от усложнения след евентуална среща с вируса. Усложнения, които при тях могат да бъдат тежки. Пациенти с мозъчни инсулти, епилепсия, полиневропатия, Болестта на Паркинсон и други. Това обаче да става след преценка на лекаря, следящ заболяването, който да реши и кога точно да се ваксинират. Колкото до избора на ваксина, казва професорът, разликата била несъществена.
NOVA