От Министерството на отбраната излязоха със становище относно поисканите от ГЕРБ-СДС оставки на министъра на отбраната и на началника на Военна полиция заради инцидента с военното учение от 11 май в Чешнегирово, който беше последван от смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев. Според Тома Биков, Христо Гаджев и Даниел Митов това не е самоубийство, а става дума за прикриване на убийство.

Ето какво пише в него:

"Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но, за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации.

Случаят „Чешнегирово“ се заплита – нова версия за смъртта на ст. лейтентат Манчев (ОБЗОР)

Министерството на отбраната за пореден път заявява, че демократичните норми на правовата държава изискват обективна информация по подобни инциденти да дават компетентните разследващи органи, а не политиците, които в конкретния случай я използват единствено за предизборна пропаганда.

Твърденията на ПГ на ГЕРБ-СДС, че Министерството на отбраната и Служба „Военна полиция“ водят разследването по случая са белег на тревожна неосведоменост от страна на народните представители, тъй като на всеки юрист е ясно, че разследване на подобни инциденти се води само от Военната прокуратура.

ГЕРБ-СДС предлага анкетна комисия за инцидента с учението при Чешнегирово

Още веднъж подчертаваме, че е недопустимо от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи".

Припомняме, че 31-годишният военнослужещ беше открит мъртъв след инцидента с американски военни в пловдивското село Чешнегирово. Извършена е ексхумация в началото на септември, открит е и куршумът, станал причина за смъртта на Манчев.