Мнозинството ще приеме част от президентското вето върху закона за отбраната
Мнозинството ще приеме част от президентското вето върху закона за отбраната / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Мнозинството ще приеме част от президентското вето върху закона за отбраната
25730
Мнозинството ще приеме част от президентското вето върху закона за отбраната
  • Мнозинството ще приеме част от президентското вето върху закона за отбраната

Управляващото мнозинство е склонно да приеме само частта от президентското вето по промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, която се отнася до връщането на негово подчинение на началника на Щаба на отбраната. Това каза пред Дарик депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по отбрана Владимир Тошев. Парламентът обаче нямало да се съобрази с другите две искания на Първанов - за връщане на старите текстове в закона за купуването на жилища от фонда на армията и обезщетенията за напускане на служба.

Според Тошев върнатият текст не засяга правомощията на президента, защото те са конституционно гарантирани. "Никъде в промените не сме засегнали правомощията на президента. Проблемът е в това, че и по Конституция, и по закона в мирно време той няма директни управленски функции върху армията. Така се получава, че началникът на отбраната е подчинен и на президента, и на министъра на отбраната, и на министър-председателя", отбеляза Тошев.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че разполагат с аргументи срещу искането на Първанов да се върнат старите текстове, според които обезщетенията при напускане на военна служба се изплащат до 45 дни, а след 15 години служба, военните да могат да купуват жилищата, в което живеят. Тошев обяви, че и по двата текста компромиси нямало да се правят, защото промяната им ще струва допълнителни разходи на държавния бюджет.

"Около 12 000 нуждаещи се военнослужещи има, а министерството разполага с 2500 апартамента. Не могат да се задоволят текущите нужди, камо ли да остава резерв, който да бъде разпродаван. Ако кажем 45 дни, а в закона за бюджета сме казали, че няма пари, тогава правим министъра на отбраната нарушител на един от двата закона", допълни Владимир Тошев.

Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че няма нищо драматично в налагането на вето от президента. Ангелов обясни, че за изплащането на обезщетенията на военни - един от текстовете, оспорен от президента, има няколко варианта. Ако обаче се запази условието да се изплащат до 45 дни, това означавало министърът да е "перманентно в съда". Аню Ангелов настоя или да се изплатят първоначално 4 заплати накуп, или те да бъдат разпределени в първите месеци след освобождаването. В рамките на 6 месеца да бъде изплатено цялото обезщетение в размер на 20 заплати, предлага още министърът.