Министър Валентин Радев: Идват празници, а двама въоръжени се разхождат, правим всичко възможно
Продължава издирването на избягалите затворници, заяви пред NOVA вътрешният министър Валентин Радев и изрази надежда скоро да ги намерят. „Всичко възможно правим, всички сме вдигнали на крак, разпитваме, в детайли се вглеждаме, защото идват празници, хората трябва да са спокойни, а всъщност двама въоръжени се разхождат“, каза той и предупреди, че става дума за закоравели престъпници, които нямат какво да губят и са опасни.

затворници
МВР, пресцентър

3 април: Двама затворници избягаха от Софийския затвор след въоръжено нападение (СНИМКИ)
 
Навсякъде са дадени инструкции, всички са предупредени, най-вече по границите, посочи министър Радев. „Ние веднага разпространихме снимките им, така че кръгът се затяга около тях. Да се надяваме, че не са успели да минат границата. С особено внимание са всички, те са опасни, въоръжени. Разпитваме всички от обкръжението им - близки, роднини, тези, с които са имали контакти, преди да влязат в затвора, по време. Напредваме“, каза министърът.
 
"Пелов може би е щял да избяга миналата година, ако не бяхме подали сигнал. Бягството му може би е било предотвратено миналата година". Така Радев коментира факта, че МВР още от 2017 г. е имало информация за планирано бягство на един от двамата рецидивисти.
 
"Дали сме съответната информация на затвора и те може би са предотвратили бягството му миналата година. Може би иначе е щял да избяга тогава", допълни той и  поясни, че задачата на Министерството на вътрешните работи е да подаде сигнала към затворническите власти.

Затворниците от Софийския затвор произвели изстрели при бягството си
 
Относно твърденията, че само една чистачка е опитала да спре бягството на двамата рецидивисти, Радев заяви:
 
"Не е така с тази чистачка. Всички така го казвате. Има и един социален работник. Той е служител на затвора и се е затичал след тях. Те са стреляли срещу него. Чистачката не е осъзнавала какво се случва и бяга просто по пътя. Жената е искала да види и тя, защото не е повярвала, че са въоръжени и какво точно се случва. Ще видим тепърва какво е знаела и от какво се е притеснявала, но тя просто е отишла да види къде бягат те. Тя сигурно ги и познава. Всъщност ги е преследвал друг колега, служител вътре от социалната служба. Пелов стреля с оръжие срещу него. По тези улици е пълно с автомобили от двете страни, хора вероятно също са се движили. Видели са колата, знаят номера, крадени номера, знаем и колата", посочи министър Радев.

Проговори хигиенистката, опитала се да спре бегълците от затвора (ВИДЕО)
 
Той обясни, че при бягството са заплашили с нож и пистолет служители, а служителите на територията на затвора са били невъоръжени, защото такива са правилата. По думите му по-важният въпрос е откъде, как и защо избягалите затворници имат оръжие.  
 
Има скенери и всичко необходимо и чувам от професионалисти, че това внасяне няма как да стане без участие на надзиратели. Следствието ще покаже как точно е станало внасянето, как в същия ден, в който получават електроуреди и вещи, те тръгват към мястото, където ще получат тази техника с неща, които носят със себе си. Тези детайли ги изследваме и ще разберем как е станало. По-неприятно е, че затворниците са отвън и са въоръжени. Това е нашата грижа“, каза още министър Валентин Радев.

Бягствата от затвора - от Монте Кристо до Шатката
 
Според вътрешния министър двамата бегълци вече са се разделили и се укриват индивидуално. Предположението е на база психопрофилите на затворниците.
 
„Търсим ги и като двама, и като един. Но като знаем психопрофила им и как са действали досега, най-вероятно действат по единично. Всичко възможно правим, всички сме вдигнали, всички разпитваме, в детайли се вглеждаме, защото идват празници, хората трябва да са спокойни, а всъщност двама въоръжени се разхождат. Тежка е ситуацията за колегите, които денонощно работят сега. Събрали сме най-добрите издирвачи“, допълни Радев.
 
По повод ареста на сина на единия от избягалите Пелов, министърът заяви, че допускат, че той му е помагал.
 
Той много не ни съдейства, разбираемо е донякъде, обаче би трябвало ако стане нещо, да му тежи на съвестта на това момче. Миналия път майката го издава, тя казва къде е, във вилата тогава. Сега да видим какво ще стане. Дано успеем да пробием и да бъдат заловени“, посочи още той.

Имало данни за подготовка за бягство на затворника Стефанов още през 2017-а
 
„Това са закоравели престъпници, които нямат какво да губят и са въоръжени. Това е опасното. Затова призовавам всички граждани никакъв контакт с тях. Забележат ли нещо, знаят снимките, веднага да съобщават в полицията“, допълни министър Радев.
 
На фона на случая отпреди няколко седмици, когато цял самолет с пътници от Париж премина граничния пункт на Летище София без проверка, Радев заяви: "Няма да си давам оценка дали се справяме или не. Оценките са дадени от нашите партньори. Те казват, че се справяме повече от добре".
nova.bg