/ Thinkstockphotos
Хората бягат от затвора още от времето на граф Монте Кристо“. Така коментира случая депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Вътрешният министър Валентин Радев пък припомни последните двама бегълци от Софийския затвор. Това са гватемалецът Хосе Мартинез и българинът Николай Николов-Шатката, които през 2014 г. се измъкнаха през отдушници и подземия и накрая избягаха от затвора в автомобил със синя лампа. И двамата до момента остават далеч от българското правосъдие, тъй като Мартинез лежи в затвор в Лисабон, а Николай Николов и до днес е в неизвестност.

Проговори хигиенистката, опитала се да спре бегълците от затвора (ВИДЕО)
 
Граф Монте Кристо, познат и като Едмон Дантес, през 1829 година бяга от замъка Иф, където излежава несправедлива през 1829 година. След 14 години, прекарани в тъмницата, Дантес се маскира като трупа на съкилийника си абат Фариа и се измъква. В романа на Александър Дюма.
 
137 години след Едмон Дантес от американския затвор Шоушенк бяга и бившият банкер Анди Дюфрен. Той излежава доживотна присъда, след като е погрешно осъден за убийството на съпругата си и нейния любовник. Дюфрен копае тунел в продължение на 19 години и прикрива дупката зад плакат на актрисата Рита Хейуърт. Накрая се измъква и бяга на мексиканския остров Зихуатанео. В новелата на Стивън Кинг – „Рита Хейуърт и изкуплението Шоушенк”.

Цачева за бягството на двамата затворници: Всичко се е развило за минути
 
58 години след него в реалния свят от Софийския затвор бягат гватемалецът Хосе Мартинез и българинът Николай Николов-Шатката. Мартинез е подсъдим за грабеж, кражба на кола и притежаване на оръжие. Николов лежи 20-годишна присъда за убийство, припомни днес вътрешният министър Валентин Радев:
 
„По същия начин в Софийския затвор, да не навлизам в детайли, избягват. Всички през тези години сме виновни за това, което се случва. Оставка лесно се иска“.

Имало данни за подготовка за бягство на затворника Стефанов още през 2017-а
 
Мартинез и Николов работят нерегламентирано извън рамките на затвора, тъй като единият е в началото на присъдата си, а срещу другия още се води дело. Двамата бягат през отдушници и подземия на парното помещение, в което работели. Накрая напускат затвора в кола със синя лампа, чийто номер не е регистриран в масивите на КАТ.
 
В момента Мартинез вече лежи в затвор, само че в Португалия. Николов още не е заловен, но по информация на прокуратурата бил във Великобритания.

Радев: Правим и невъзможното да хванем избягалите затворници
 
Две години след тях, през август 2016 г. 54-годишният затворник в отпуск Росен Цолов е хванат да превозва 11 нелегални мигранти край Царево. Цолов е рецидивист и бил пуснат за операция на дископатия.
 
През декември същата година Петър Бонев, който излежава 8-годишна присъда в Бургаския затвор заради грабеж на възрастна жена, също бяга. Бил пратен от надзирателите да изхвърли боклука в контейнера пред затвора. След мащабна спецоперация на МВР в заловен малко по-късно.

Задържаха сина на един от избягалите затворници

Февруари 2017 – Тома Ендрев бяга от Пловдивския затвор, където излежава 18-годишна присъда за различни престъпления, включително убийство. Избягал, защото му предстояло наказание, тъй като бил хванат да се разхожда с приятелката си на централната улица в Пловдив, вместо да бъде на работа. Бяга същата вечер, тъй като към затвора го конвоирал само един пазач, който не му поставил белезници. Заловен е след 5 дни в апартамент в Пловдив.
 
По информация на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” след запитване на „Дневник” - в последните 5 години общо 55 души са направили опит за бягство от затвора. Петима от тях все още се издирват.