Министър Ковачева очаква новите членове на ВСС да имат добра визия за реформа
Министър Ковачева очаква новите членове на ВСС да имат добра визия за реформа / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Министър Ковачева очаква новите членове на ВСС да имат добра визия за реформа
56326
Министър Ковачева очаква новите членове на ВСС да имат добра визия за реформа
  • Министър Ковачева очаква новите членове на ВСС да имат добра визия за реформа

Министърът на правосъдието Диана Ковачева очаква да бъдат избрани най-добрите членове на ВСС от 17-те кандидати, които правната комисия в Народното събрание ще изслуша. 11 от тях могат да попаднат в новия състав на съвета.

"Като казвам най-добрите, визирам хора с почтеност, професионалисти, хора с добра визия за реформа. За мен това са трите най-важни качества. Надявам се те да се заемат незабавно със задачите, които им предстоят, защото 5 години минават бързо, а има доста тежки и сериозни проблеми, които трябва да решават", коментира Ковачева.

Министърът на правосъдието посочи, че в Закона за съдебната власт е внесена промяна - следващият избор на ВСС ще бъде по електронен път. "Следващата стъпка ще бъде свързана с изработката на софтуери и възможността по електронен път да се избират кандидатите. Основите на прекия избор и сега са заложени в закона. Дотук направихме много важни стъпки - на първо място е прякото номиниране - всеки един магистрат имаше право да номинира свой колега, което мисля, че дава широка възможност за много голям избор; процедурите по изслушването също са изключително важни и увеличаването два пъти на делегатите е много важен момент, който ще даде възможност на повече колеги да избират", каза още Диана Ковачева.