/ Istock
Във връзка с постъпили към Министерството на туризма запитвания от туроператори и потребители на туристически услуги по отношение отказ на клиенти от реализирането на предплатени екскурзии до съседните на Израел държави Йордания и Египет и по повод обявеното четвърто ниво на риск от Ситуационният център на МВнР, оттам уточниха няколко важни неща.

„Индексът на риск се определя от МВнР. Министерството на туризма няма законови правомощия и функционална компетентност за определяне на този индекс, тъй като той е предмет на цялостна оценка на международната ситуация от страна на МВнР“, посочиха от ведомството.

„Относно искането на туроператорите да получат указания от Министерството на туризма за последващи действия за пътуване до Йордания и Египет, уточняваме, че в конкретната ситуация за тези държави остава валидно изискването за прилагането на клаузите в договора за туристически пакет, подписан между туроператора и клиента“, допълниха те.

Министерството на туризма няма законови механизми, по които да се намеси в частно-правни отношения, каквито на практика са договорите между туроператора и ползвателите на туристически пакети, посочиха още от ведомството.