Министерството на отбраната наема 800 охранители на трудов договор
Министерството на отбраната наема 800 охранители на трудов договор / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Министерството на отбраната наема 800 охранители на трудов договор
64651
Министерството на отбраната наема 800 охранители на трудов договор
  • Министерството на отбраната наема 800 охранители на трудов договор

Около 800 души ще бъдат назначени за охранители на трудов договор към Министерството на отбраната, съобщи ресорният министър Ангел Найденов. Те ще охраняват складове с боеприпаси и въоръжение, като назначаването им се налага вследствие на изтичането на договор за охрана с конкретна фирма.

Найденов допълни, че в момента охраната на обекта се извършва от бригада „Логистика" и дори се пошегува, че не съветва никой да опитва ефективността й.

„Силите и средствата на бригада „Логистика" ще бъдат използвани до момента на назначаването на охранители. Това са около 800 човека, финансите за които са разчетени в бюджета на Министерството на отбраната като средства, които са били предвидени за плащане по договора с фирма „Моба". Общият размер на този договор е 6,2 милиона лева. Остатъкът до края на годината в размер на над 3 милиона лева са разчетени по бюджета на Министерството на отбраната, т.е. няма да има нужда от допълнителни средства. В резултат на преминаването към преназначаването на охранителите към съвместното командване на силите, ще имаме икономия в размер на 297 000 лева", добави още министърът на отбраната.

Найденов обясни, че по-голямата част от охранителите, които ще бъдат назначени, са служители на фирмата, с която е изтекъл договорът. В голямата си част става дума за пенсионирани военнослужещи. Новите назначения ще са над щата в Министерството на отбраната, като това е станало възможно с наредба, приета от кабинета. Тя разрешава до 8% над щата в министерството да получи трудов договор. Найденов обясни, че тя има ограничено действие и е във връзка с изтичането на конкретния договор. До момента охранителите са получавали минимална заплата, а с промяната може да им се осигурят увеличения.