Милионен джакпот досега не е падал в тираж номер 91
Милионен джакпот досега не е падал в тираж номер 91 / снимка: БГНЕС, архив

21 - това е числото, което през 2012 г. е присъствало в най-много късметлийски комбинации. Цели 9 пъти 21 е било сред числата, сваляли най-големите джакпоти в историята на тотото. Второто място пък се държи от петицата. По 4 пъти са се падали 13 и 19. С по 3 попадения в златните джакпоти за 2012-а са числата 7, 9 и 27. В историята на тотото обаче най-изтегляното число е 4, а най-играното е 7. Само за играта 6 от 49 от 1981-а година до сега числото, което се е падало най-много, е 21, а след него се нареждат 44 и 25, сочи справка на в. „Стандарт”.

Никога в историята милионен джакпот обаче не е падал в тираж номер 91. Преди година в 92-ия тираж падна шестица 3 820 811 лв.

Според математици шансът да улучиш мечтаната шестица с единичен фиш е около 1:14 милиона. Толкова са общо възможните комбинации, които могат да бъдат направени във фиш с 49 числа. С обикновен четворен фиш вероятността да се уцели джакпота е 1:3,5 млн. „Ако искаш да си гарантираш, че непременно ще изкараш шестица, трябва да пуснеш общо комбинации на стойност около 10 млн. лева”, сметна най-младият професор по математика на БАН Николай Николов.

„Досега джакпотът не е падал в четвъртък. Така че най-вероятно няма да падне сега, но пък със сигурност ще падне до края на ноември”, заяви той.

18-годишният Тодор Марков, ученик в 12-и клас на Математическата гимназия в Бургас, е категоричен, че математиката не може да предскаже кои цифри имат най-голям шанс в тотото. „Тегленето става по произволен начин и няма по-голяма вероятност да се паднат определени числа. Математическата статистика обаче може да каже какви числа хората предпочитат да попълват. Но от това не могат да се правят изводи за това кои числа ще се паднат”, твърди Марков.

Хората залагат средно между 5 и 20 лева. Повечето от тях се надяват на късмет, а не на комбинации. Не са обаче малко и тези, които играят с едни и същи числа от години, надявайки се да им излезе късметът за най-голямата досега печалба.