/ БГНЕС, архив
Махат знаците, които предупреждават за камери по пътищата
93774
Махат знаците, които предупреждават за камери по пътищата
  • Махат знаците, които предупреждават за камери по пътищата
Край на знаците, които ни предупреждават за камери по пътищата. Депутати от ГЕРБ внесоха в парламента промени в Закона за движение по пътищата, които премахват предупредителените знаци.

Знакът, който означава пътен участък с камера за контрол на скоростта, беше въведен през 2015 г. Според депутатите обаче знакът не помага за ограничаване на произшествията на пътя.
 
КАТ настоява да няма знак преди пътните камери
 
Промените ще решат няколко проблеми, обясни народният представител Станислав Иванов. Те са насочени към тестването на водачите за алкохол и наркотични вещества, както и присъствието на контролиращите органи на мястото, където се заснема движението с мобилни камери, както и наличието на знаци, предупреждаващи за камери. В събота на среща с премиера Бойко Борисов бяха обсъдени мерки срещу "войната" по пътищата.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев отбеляза, че е крайно време да се премахнат предупредителните табели за камери по пътищата.

Валентин Радев
БГНЕС, архив

В кулоарите на парламента Радев отбеляза, че не се притеснява от протести на шофьори срещу предложените промени в закона за движени по пътищата. "Експерти сравняват периодите преди и след поставяне на предупредителните знаци. Оказва се, че по-добре е да ги няма. Такова ни е обществото-има нужда от изненади", обясни министърът и изрази надежда промяната да дисциплинира водачите.

Министрите се събраха на извънредно заседание, една от темите - войната на пътя (ВИДЕО)

Според данни на статистиката, върху които ГЕРБ се опират за част от поправките, от 21 януари т.г. досега са установени над 9000 случая на водачи с невалидни шофьорски книжки или изобщо без документ за правоспособност за МПС. Само в 10% от случаите шофьорите са и собственици на автомобилите. Ето защо се налагало и въвеждането на съответна санкция - собственици, предоставили колата си на нередовни водачи или на такива, употребили алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на 1000 и/или наркотици, да остават без регистрация на автомобила от 6 месеца до една година. Трябва да се актуализира и списъкът с наркотични вещества в наредбата, смятат от ГЕРБ.

С новите текстове ГЕРБ предлагат да се промени и наредбата за наркотичните вещества като се актуализира списъкът със забранените за използване субстанции.