Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС, архив
„В 15-дневен срок се надявам да направим промени в Закона за движение по пътищата, които да ограничават катастрофите и жертвите“, обяви в Пловдив премиерът Бойко Борисов, цитиран от Труд.

„Поправките, които трябва да се направят, са по една дума или по едно изречение, което обаче след това шиканира целия процес или дава възможност да се нарушава закона по безобразен начин. И накрая: глоба от 20-30 лв. – неща, които не виждам как са допуснати навремето. Затова по-добре за година-две да се направи така, че цялото общество да поведе битка срещу нарушенията по пътищата, защото гинем всички. Няма човек без пострадали близки на пътя“, допълни министър-председателят.

Министрите се събраха на извънредно заседание в събота, една от темите - войната на пътя (ВИДЕО)

Бойко Борисов съобщи, че новата Наредба за наркотичните вещества, която ще смени старата от 70-те години на миналия век, вече е готова и е пратена за становище в прокуратурата. Промени в Закона за движение по пътищата ще засегнат и вземането на кръвни проби.

Затягат реда за тестването на шофьорите за алкохол и наркотици

„В сегашния закон пише, че кръвните проби трябва да се взимат от лекар. А които сме били в болници, знаем че те се взимат от сестри и това е основание в съда да падат актове. В закона е записано че електронните фишове трябва да се дават в присъствието на контролния орган. А Фондът с камерите по пътищата отдавна е заминал. Те трябва да се сертифицират и затова съм дал 10-дневен срок“, допълни министър-председателят.

КАТ настоява да няма знак преди пътните камери

Според него трябва да се премахнат и табелите, които предупреждават за камери за видеонаблюдение. „Като ги видят, шофьорите намаляват, а след това дават газ. Защо трябва да има табела? Нали целта е през целия маршрут да се спазват знаците“, попита риторично Бойко Борисов.