Лидерите на държавите от ПСЮИЕ потвърдиха европейското бъдеще на региона, Сърбия напусна срещата
Лидерите на държавите от ПСЮИЕ потвърдиха европейското бъдеще на региона, Сърбия напусна срещата / снимка: БГНЕС
Под председателството на премиера Сергей Станишев приключи 11-ата среща на държавните и правителствените ръководители на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), съобщи БТА. На форума в Поморие Молдова официално пое от България председателството на ПСЮИЕ, а Съветът за регионално сътрудничество обяви началото на своята работа.

На заключителната си пресконференция, съвместно с президента на Молдова Владимир Воронин, специалния координатор на Пакта за стабилност в ЮИЕ Ерхард Бусек и генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество Хидо Бишчевич, премиерът Сергей Станишев отчете като сериозен успех факта, че представители както на Белград, така и на Прищина, отново седнаха на една маса в рамките на двата основни формата на регионалното сътрудничество - ПСЮИЕ и Съвета за регионално сътрудничество.

Лидерите на страните от ПСЮИЕ потвърдиха европейското бъдеще на държавите от Югоизточна Европа, се посочва в правителственото съобщение. В рамките на срещата на върха българската страна представи доклад за дейностите в рамките на българското председателство на организацията, който бе високо оценен от лидерите на страните участници.

Одобрена бе и стратегическата работна програма на Съвета за регионално сътрудничество за периода 2008-2009 г. От днес започва независимата работа на Съвета за регионално сътрудничество, заяви генералният секретар на организацията Хидо Бишчевич, който определи приключилия форум като тест за зрелост на страните от региона. Лидерите одобриха българската кандидатура за ръководител на Бюрото за връзка на Съвета за регионално сътрудничество в Брюксел. Дипломатът и бивш външен министър Станислав Даскалов ще отговаря за връзките на организацията с Европейската комисия. Държавните и правителствените ръководители излязоха със заключителна декларация - Поморийска съвместна декларация, в която потвърдиха общия си ангажимент и воля за действие по пътя към европейската и евроатлантическата интеграция на страните от региона.

Форумът бе един от реалните тестове за волята да работим заедно и да продължи политическият диалог, заяви премиерът Сергей Станишев в отговор на журналистически въпрос. Той призова да се даде "зелена светлина" на Съвета за регионално сътрудничество да работи по реални и конкретни проекти. По думите му, с текста на Поморийската съвместна декларация е даден много положителен знак в тази посока.

По-рано в рамките на срещата Сергей Станишев разговаря с премиера на Черна гора Мило Джуканович. Двамата се обединиха около позицията, че са необходими по-интензивни двустранни културни и икономически контакти, както и в областта на транспорта, туризма и консулските отношения. Премиерът Джуканович оцени високо последователната българска подкрепа за европейската перспектива на Черна гора и на всички страни от Западните Балкани. Той запозна българския си домакин с икономическата и политическата ситуация в младата държава и изрази надежда, че България ще увеличи инвестициите си в Черна гора, се посочва в съобщението. Премиерът на Черна гора открои голямото значение на подписаното предния ден между външните министри на двете страни споразумение за сътрудничество по визови въпроси и консулска защита. Премиерът Станишев изрази задоволство от интензивния политически диалог между двете държави, който трябва да направи по-съдържателни двустранните отношения. Премиерът се обоснова с исторически и традиционно добрите отношения между двата приятелски народа. Страната ни е готова да сподели целия си опит в областта на европейската и евроатланическата интеграция, заяви Станишев.

Междувременно делегацията на Сърбия начело с президента Борис Тадич напусна срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), тъй като политическият директор на ЮНМИК Джолио Нагеле е нарушил приетата процедура и е дал думата на Скендер Хисени, който се представил като министър на външните работи на Косово. От сръбската делегация потвърдиха за Фонет, че делегатите са реагирали, за да попречат Хисени да говори, но след като това не е било прието, са напуснали срещата.

Преди сръбската делегация да напусне срещата на ПСЮИЕ президентът на Сърбия Борис Тадич заяви, че ще направи всичко по силите си Сърбия да състави стабилно и социално отговорно правителство. „Правителство, което със сигурност ще ускори нашия път към ЕС, ще защитава нашия суверенитет и териториална цялост, както и правата на косовските сърби, ще направи възможно силното икономическо развитие, драматично ще подобри стандарта на всички наши граждани, защитавайки най-бедните, ще се бори срещу престъпността и корупцията и успешно ще приключи сътрудничеството с Трибунала в Хага”, каза Тадич.

Сръбският президент за пореден път декларира, че Сърбия никога няма да се откаже от териториалната си цялост, нито ще се откаже от перспективата си за членство в ЕС. „Сърбия никога няма да признае едностранно провъзгласената независимост на Косово и никой няма право да й поставя това като условие за бъдещото й членство в ЕС”, заяви сръбският президент Борис Тадич. “Никой не може да блокира европейското бъдеще на Сърбия чрез поставяне на условието тя да признае независимостта на Косово. Сърбия има легитимното право да стане член на ЕС”, каза Тадич пред журналисти.