/ БГНЕС
Нарочна проверка след случая не откри нарушения в лечебното заведение
Няма нарушения от страна на болница "Пирогов" - това показва проверката, извършена от Изпълнителна агенция "Медицински одит" и Столична здравна инспекция. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.
 
В Пирогов: Лекарите помагат само вътре в болницата, не излизат по сигнали

Проверката беше разпоредена по повод инцидент с мъж, пострадал в близост до лечебното заведение и направен отказ за оказване на медицинска помощ от работещите в кабинет 105 на болницата.

Проверяващите посочват, че "центровете за спешна медицинска помощ организират и осигуряват оказването на спешна медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи, осъществявайки взаимодействие с органите на полицията, пожарната и гражданската защита", както и че според Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на лечебното заведение "медицинските специалисти оказват помощ единствено на територията на болницата".

Хора твърдят, че мъж бил блъснат пред болница, а лекарите в нея не излезли за помощ

В случая екипите на Центъра за спешна медицинска помощ - София са се отзовали на подадения сигнал за пет минути - сигналът е получен на тел. 112 в 15.50 ч., а екипът на спешна помощ е пристигнал на мястото на инцидента в 15.55 ч.
 
Пациентът веднага е бил откаран в "Пирогов", където е бил прегледан, диагностициран с черепно-мозъчна травма и хоспитализиран в реанимационното отделение на Клиниката по неврохирургия.