Костадин Костадинов
Костадин Костадинов / БГНЕС
България няма да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024 г. и това е успех на "Възраждане". Решението за влизане в еврозоната винаги е политическо, не е икономическо. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по БНТ.

Той подчерта, че подписката за референдум за отлагане на еврото продължава, защото това, че няма да се присъединим от 1 януари 2024, не означава, че няма да се иска влизане от 2025 г., което за партия "Възраждане" е неприемливо.

Еврото няма да бъде прието от 1 януари 2024 година

До момента са събрани подписите на над 250 000 българи. От "Възраждане" разполагат със 7 седмици, за да съберат изискуемия минимум от 400 000.
"Ще съберем необходимите подписи, ще ги внесем и ще докажем едно простичко нещо - че ние, българите, вече знаем, че от нас зависи крайното решение на ситуацията в страната и че имаме свободата да казваме това, което мислим. А в Брюксел ще се научат да свикват с мисълта, че България може да казва и "не", каза Костадинов.

Костадинов коментира санкциите по закона "Магнитски" така:

"Ние ще убедим българските граждани да гласуват доверие на "Възраждане" да стане първостепенна политическа сила и въпроса за корупцията да го решаваме ние, защото една суверенна държава, каквито и проблеми да има, тя си ги решава сама".

БСП: Предупредихме, че страната не е готова за приемане на еврото

Визията на "Възраждане" за съдебна реформа е самостоятелност на следствието. От партията са за смяна на главният прокурор Иван Гешев. Смятат и, че трябва да има форма на контрол върху дейността на обвинител номер едно в държавата.