/ БГНЕС
Отиваме на тези избори с намерение да спечелим доверието на българския народ, да можем да достигнем до повече хора и те да разберат, че в Народното събрание има политическа партия, която изпълнява своите ангажименти. Това коментира пред журналисти Цончо Ганев от "Възраждане", след като се регистрираха в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предстоящия предсрочен парламентарен вот на 2 април. Внесените подписи са 4182.

По думите на Ганев никой не може да отрече, че "Възраждане" защитава с дела поетите по време на кампания ангажименти към избирателите. Искаме да имаме мнозинство, за да можем да управляваме самостоятелно, посочи той.

На въпрос дали очаква да бъде съставено правителство в следващия парламент отговори, че това ще реши българският народ на изборите. Той отбеляза, че в 48-ото НС е имало евроатлантическо мнозинство от шест партии, но те не са успели да направят правителство. Дали ще има сега кабинет, зависи дали евроатлантическото мнозинство отново ще направи някоя "срамна коалиция",  както беше в по-предишния парламент, където видяхте БСП заедно с "Демократична България" и "Продължаваме Промяната", сега няма да е учудващо, ако отидат и с ГЕРБ, добави представителят на "Възраждане".

Възраждане ЦИК
БГНЕС

Цончо Ганев посочи, че в предишния и в по-предишния парламент са били канени на всички разговори за правителство, обещавани са им постове, но от партията не са в парламента самоцелно заради постовете. Те настояват за конкретни политики - България да не влиза в еврозоната, за което са събрани до момента над 250 хил. подписа за референдум, спиране износа на оръжие за Украйна и премахване на американските бази в България. От "Възраждане" не са съгласни и да се дават пари за нови атомни реактора.

Във връзка с последните санкции спрямо български граждани по закона "Магнитски" Ганев смята, че за пореден път, като държава, сме унижени. Те показват и, че нямаме право да имаме собствено правосъдие, подчерта политикът. Хората, които попадат в списъка, и според нас трябва да бъдат съдени и осъдени, но от български съд, убеден е Цончо Ганев. Какво дава този списък - виждате какво се случва с Пеевски, Божков, какво от това, че някой ще попадне в този списък, искат само да ни унижат, коментира  той.

Към момента за участие в предсрочния вот на 2 април са се регистрирали седем партии и една коалиция.
Теодора Цанева, Нелли Желева/БТА