Народно събрание
Народно събрание / Sofia Photo Agency, архив
Лоши примери в законодателството
93334
Лоши примери в законодателството
  • Лоши примери в законодателството
Паралелно с първото заседание на 44-то  Народно събрание, на метри от парламента, в Софийския университет бяха връчени вторите награди „Златен пирон” за най-лоши примери в родното законодателство. Наградите се връчват за втори път и са в 14 категории, носещи имената на популярни филми като „Бързи и яростни” за най- скоростно приет закон,  „Извън контрол” за закон с най-много изменения преди да влезе в сила, „Зрителна измама” за най-абсурдни мотиви към закона и други.

Най-сериозна конкуренцията бе в категорията  „Изгубени в превода” за най-любопитна легална дефиниция. Журито, съставено от юристи, единодушно реши наградата да получи определението, което законодателят дава на яйцата от охлюви. То е вписано в Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. "Всички яйца, излюпени от сертифицирани родители, до два дни от снасянето им... Колко мъдрост има в тази дефиниция, защото дава решение на вековна дилема: Кое е първото-яйцето или кокошката (охлюва). Разковничето е да има сертифициран родител", каза адвокат Ели Христова, член на журито.

Производители питат депутатите: Гъбата зеленчук ли е или животно?
 
В категорията  „Догодина по същото време“ за най-често изменян и допълван закон „Златен пирон” получи Кодексът за социално осигуряване, който за 16 години  има 120 изменения. В категорията „Извън контрол” за най-много изменения преди да влезе в сила, наградата грабна Законът за ДДС . Той  е изменен 3 пъти преди да влезе в сила и още 6 пъти в годината,  в която е започнал да се прилага. В направлението „Бързи и яростни” за най-скоростно приет закон отличието получи З
законът за изменение и допълнение в Закона за енергетиката, гласуван от НС два дни след внасянето му. Наградата в категорията „Зрителна измама” за най-абсурдни мотиви към законопроекта бе връчена на Закона за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози. В него като мотив за законова промяна се посочва, че представителите на бранша не могат да го спазват.

43-то Народно събрание: 336 закона и 293 часа парламентарен контрол

Наградите за най-лоши примери в законодателството се връчват от гражданската инициатива „Юридически барометър”. Съвпадението на първото заседание на новия парламент и връчването на наградите е случайно, но пък знаково, заяви ръководителят на екипа  проф. Даниел Вълчев.
 
"Има неща, за които може да се говори с шега, и те да си останат сериозни. Качеството на законодателството е един такъв въпрос. Когато се покажат абсурди, по-широк кръг от хора започват да се замислят по тези теми и натискът върху създателите на законите става по-силен", посочи той.

Наредба, засягаща биологичното разнообразие, получи две награди – за неуместно дълго заглавие и наградата на публиката в категорията „Народът срещу Лари Флинт” по филма на Милош Форман.