/ ThinkStock/Getty Images
Планираният от правителството 10-процентов среден ръст на заплатите в бюджетния сектор не е достатъчен, коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров след вчерашната заявка на финансовия министър за допълнителни 700 милиона лева в бюджета за следващата година. От синдиката настояват за 920 милиона лева и увеличение на заплатите от минимум 15 процента до 25 процента в най-ниско платените сектори като социалното подпомагане, училищното и детското здравеопазване. Националните стачни комитети на КНСБ и КТ „Подкрепа“ заседават, за да решат в кои сектори ще има протести, заради ниските доходи и атаката на бизнеса за отпадане на добавката за прослужено време. Според Пламен Димитров почти със сигурност на протест ще излязат работещите в сектор сигурност, още този месец.

Ниските доходи са сред източниците на напрежение сред работещите хора
 
Въпреки че все още не е ясно как ще бъдат разпределени парите за увеличение на заплатите в бюджетната сфера, от КНСБ настояват за вдигане на този ресурс и минимум 25 процента ръст на възнагражденията за най-бедните сектори. Пламен Димитров посочи някои от тях:
 
„Домовете за стари хора, училищно е детско здравеопазване. Има места, където заплатите са изключително ниски - около 500 лева, които ще паднат дори под минималната за следващата година, ако няма някакво движение там“, каза Димитров.

КНСБ готви протести, ако заплатите не скочат поне с 10%
 
Заради недоволството на всеки втори работещ от членовете на КНСБ към получаваната заплата и атаките на работодателите спрямо всички добавки към възнагражденията, днес стачните комитети на двата синдиката ще решат, дали да протестират и в кои сектори има най-голямо напрежение. Пламен Димитров увери, че целта не е събаряне на страната и дестабилизация на политическа власт.
 
„Но това не означава, че хората нямат право да искат по-високи доходи. Тук няма политика. Има едно единствено нещо - справедливост. Работим повече и трябва да получаваме повече“, каза той.

КНСБ настоява за по-активна политика на правителството по доходите
 
Анализ на КНСБ показва, че въпреки растежа на икономиката и ръста на доходите, броят на работещите бедни българи се увеличава. Според Пламен Димитров проблемът на бизнеса не е в добавките към заплатите на хората:
 
Няма хора. Кадрите са проблемът на България. Около това трябва да бъдат всички наши действия и затова спомага увеличението на заплатите, а не да се отнеме нещо“.
 
Според изследване за заплащането на труда на Балканите, средната работна заплата в България е 530 евро, което ни изравнява със Сърбия и Македония. В същото време изоставаме от Румъния, където средната заплата е с 37 процента по-висока, и дори от Босна и Херцеговина, където хората получават средно с 30 процента повече от работещите у нас.