Единственото, което съм казал е, че като министър не бих влязъл в кабинет, в който финансовият министър няма вижданията, които аз имам. Това заяви Кирил Петков във връзка с твърдението на Слави Трифонов, че е поставял ултиматум да влязат заедно с Асен Василев в правителство на ИТН.

Той обясни, че наистина са били водени преговори с "Има такъв народ" и Слави Трифонов, но те са били по тяхна инициатива. Имало е и няколко срещи с Николай Василев, който бе номиниран за премиер.

Кирил Петков бе категоричен, че е бил поканен от самия Трифонов, след като няколко пъти е имал срещи с представители на ИТН.

"Член на ИТН дойде в Министерството на икономиката и каза: „Много вярваме на вас като министър и на вашата работа. Както на вас, така и на Асен Василев. Можем ли да направим среща с Тошко Йорданов? Втора среща се направи, при която Тошко Йорданов дойде в офиса на Василев. Тя завърши с възможността да се направи среща със Слави Трифонов. На нея Трифонов ме покани за министър на икономиката”, заяви служебният министър в ефира на NOVA.

Слави Трифонов: Слухът за дългата ръка на ДПС е хвърлен, за да уязвява

„Единственото, което съм казал е, че за мен като министър да съм сам, в който и да е кабинет, няма никаква логика. Това е отборна игра. Не може да има разнопосочия между икономическото и финансовото министерство, ако искат да направят обща политика”, обясни министърът на икономиката в отговор на въпрос дали е поставял ултиматуми пред Трифонов.

"Посоката, в която искаха да се придвижва икономиката се отдалечаваше от нашата, затова ние отказахме да бъдем в правителството", обясни още той. „След няколкото срещи с Николай Василев ние разбрахме, че имаме различни визии по темата „икономика”. Вярваме, че трябва да се спре корупцията и кражбите, но на пенсионерите под прага на бедност да им се увеличат пенсиите”, допълни служебният министър.

В интервю в "Панорама" по БНТ Слави Трифонов заяви, че се е отказал от Кирил Петков, защото той започнал да му поставя ултиматуми.

Позиция на тримата министри, отказали да участват в правителството на Слави Трифонов

"Тези двама от въпросните трима министри дойдоха те при нас (бел. ред. Кирил Петков и Асен Василев). Те дойдоха при нас и казаха, че искат да останат, те не се бяха качили още на гребена на вълната и симпатията и казаха, че искат да останат, ако е възможно, в следващото правителство", каза в интервюто си Трифонов.