При повторна проверка по случая с починалата 15-годишна Даная проверяващият екип е открил нарушение в две лечебни заведения при предписването и отпускането на лекарствен продукт. Това съобщиха от пресслужбата на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН).

Цялата позиция на агенцията прочетете ТУК.

Назначена е допълнителна проверка по случая с Даная

Не са спазени разписаните правила в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, контролът, по която се осъществява от други органи. С оглед на това от ИАМН са сезирали компетентните органи за вземане на отношение.

Повторната проверка бе назначена на 8 януари 2024 г. заради породили се в медийното пространство съмнения по отношение на резултатите от първата проверка. Първата проверка беше извършена в болниците “Пирогов” и “Царица Йоанна – ИСУЛ”, през септември и октомври 2023 г. 

Във втората проверка, извършена в периода 9 януари 2024 г. – 19 януари 2024 г., са проверени същите две болници, както и Медицински център „Малчовците“ ООД - София, болница и диагностично-консултативния център към болница „Токуда“, Амбулатория за първична извънболнична медицинска помощ индивидуална практика „Смарагд 57“ ЕООД - Кресна, „Доктор К. Пандева“- ИППМП ЕООД - Благоевград.

Случаят „Даная“: Родители протестираха пред здравното министерство с искане за оставка на директора на „Пирогов“

От ИАМН уверяват, че вторият екип от проверяващи са различни служители от тези, които са извършили първата проверка.

Всички документи, получени от лечебните заведения в хода на извършване на първата проверка, са предоставени на сектор „Противодействие на корупцията в администрацията“, отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ на 8 януари 2024 г. Констативните протоколи, ведно с документите, получени при повторната проверка, са предоставени днес на сектор „Противодействие на корупцията в администрацията“, отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

Междувременно граждани отново се събраха на протест с искане за оставката на директора на болница „Пирогов“. Протестиращите са пред Съдебната палата с искане съдът по-бързо да вземе решение по делото, в което директорът на болницата обжалва протокола, с който е освободен от поста.

протест пред съдебната палата 15 годишно момиче даная
БТА

Д-р Димитров няма право да обжалва протокола, с който министърът на здравеопазването го отстрани от директорското място, каза Ани Стоянова от фондация „Даная“. По думите ѝ Димитров не може да обжалва протокола, тъй като не е акционер в болницата, а заема поста директор с договор за управление.  

протест пред съдебната палата 15 годишно момиче даная
БТА

протест пред съдебната палата 15 годишно момиче даная
БТА


Припомняме, че Даная почина в болница "Пирогов" през май 2023 г. Момичето, което страдаше от хематологично заболяване, беше прието в болницата заради инцидент, при който е ударило главата си.

Десислава Пеева, БТА