/ БТА
Директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров отказва да се оттегли от поста на този етап. Това стана ясно след негова среща с Ани Стоянова, майка на починалата в болницата Даная. Срещата дойде след протест с искане за отстраняването на директора и провеждане на обективна проверка на фактите около смъртта на 15-годишното момиче.

Въпреки заявката за целодневен протест пред болницата майката на Даная и подкрепящи я родители го прекратиха в ранния следобед и се срещнаха с директора д-р Валентин Димитров. На срещата е обсъден случаят с починалото момиче, както и искани от тях действия, които да бъдат предприети, обясни в социалните мрежи Кремена Кунева от фондация „Даная“, предава БНР.

протест пирогов даная пациенти
БТА

протест пирогов даная пациенти
БТА

протест пирогов даная пациенти
БТА


Директорът на „Пирогов“ е с договор за управление и контрол, а вече стана ясно, че болницата няма нито добро управление, нито контрол, заяви пред журналисти майката на Даная- Ани Стоянова. Има много ясни доказателства за лошото управление, те самите се противопоставят в показанията си, коментира още Стоянова. По думите ѝ излизат финансови доклади с финансови неуредици.

Майката на Даная обясни, че е поискала трета проверка от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН), защото по думите ѝ първата е меко казано скандална. Стоянова обясни още, че в първата проверка има два протокола, единият е от „Пирогов“, а другият е от „ИСУЛ“, взима се под внимание само първият, коментира още тя. 

Според майката на Даная в протокола има откровени лъжи, като това, че детето ѝ не е лекувано от основното си заболяване, което по думите й, категорично не е вярно. Дори в протоколите е описан целият процес на лечение в продължение на една година, каза Стоянова. Няма нищо лошо когато не се справяш да си го признаеш и да си тръгнеш, това ще спаси други хора, посочи още Стоянова.

Аз съм тук в подкрепа на децата на България, които имат нужда от здравеопазване, каза една от протестиращите Мария Рангелова. Тя допълни, че ако няма амбиция  да се спре корупцията, но поне тя да се минимизира в детското здравеопазване, защото убива нашите деца. Провокира ме безумието, с което се сблъскваме в здравната система, отношението към децата и родителите, както и липсата на хуманен подход, каза още Рангелова.

В началото на годината от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" съобщиха, че на 8 януари 2024 г. започва втора проверка по случая „Даная“. Проверката е по повод разпространени в публичното пространство съмнения в резултатите от първата проверка, целяща да установи фактите при лечението на детето.

Съставът на екипа проверяващи ще бъде различен от служителите, извършили първата проверка, а от агенцията ще изпратят цялата документация, констативните протоколи и докладите от първата проверка на Главна дирекция “Национална полиция”, за да се установи достоверността на всички документи, предоставени от лечебните заведения.

На 10 януари, от болница „Пирогов“ съобщиха, че в социалните мрежи и в медиите периодично се правят внушения за пропуски в лечението на 15-годишно момиче, лекувано в „Пирогов“. В лечебното заведение са положени всички усилия и са използвани всички средства на съвременната медицина, за да се избегне леталния изход, допълниха от „Пирогов“.  

Миналата седмица началници на отделения и клиники в УМБАЛСМ „Пирогов“ поискаха оставката на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков. След общо заседание на Медицинския съвет и Съвета за здравни грижи на болницата, като представители на целия екип на болницата те заявиха в писмо, че са взели решение  да снемат доверието си от здравния министър като принципал и го призовават да се оттегли от поста.

Адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова заяви, че контролът върху болниците у нас трябва да се упражнява от самостоятелна агенция, а не от структура на здравното министерство: "Всички тези проверки на проверките ще са безплодни, защото - първо, в България нямаме стандарт на водене да медицинска документация, а голяма част от тези проверки, да не кажа всички, се правят по документи. Второ, аз съм изненадана защо прокуратурата мълчи".

Все още няма резултати от втората проверка на агенция Медицински надзор по този случай. Здравният министър се ангажира да назначи трета проверка, която да приключи до края на февруари. 

Николета Василева/БТА, БНР