/ БТА
Втори ден на протести пред сградата на болница "Пирогов", организиран от майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова. Тя поиска премиерът Николай Денков да отстрани директора на лечебницата, докато не приключи проверката на обстоятелствата около смъртта на дъщеря ѝ.

15-годишната Даная, която страдаше от хематологично заболяване, изпадна в мозъчна смърт през пролетта на 2023 г. По думите на майката Даная е оставена без специализирано наблюдение и не ѝ е била предписана адекватна терапия. 

След среща с майката на Даная: Директорът на „Пирогов“ отказва да напусне поста си (СНИМКИ)

Премиерът Николай Денков също коментира случая преди няколко дни: "Докато няма резултати от проверката, които да показват, че нещо не е редно, аз лично разчитам на презумпцията за невинност. Докато няма заключение за лекарска грешка, аз смятам, че лекарска грешка няма", изтъкна той. 

"Как да има обективна проверка, докато този човек е на поста си? Нима не е ясно, че може да манипулира същата тази проверка? Ако това продължи с години, значи ли това, че Димитров трябва да остане на поста си и да продължи да върти схеми с милиони, схеми, които костват човешки животи?", каза в отговор на премиера майката на Даная.

Ето какво написа в своя Facebook профил Кремена Кунева, председател на Фондация "Даная":



"Докато подготвяхме отчет за разговора, проведен в Пирогов, бяхме поканени на извънредна среща с Председателя на здравна комисия в Народното събрание - проф. Ангелов. След това трябваше да подготвим 16 страници документи и отговори до много медии. Прибираме се сега, скапани и премръзнали. Утре сутрин ще дадем информация и за двете срещи , а междувременно продължаваме да искаме отстраняването на директора на Пирогов. Причините са същите. Лошо управление на процесите в болницата и възможност за манипулиране на обективно разследване по случая Даная. Той не иска да си тръгне, защото смята, че си върши работата чудесно и цитирам няма да напусне под “натиск". По тази причина протеста с искането за оставката му ще продължи и утре пред Пирогов от 12:00 до 14:00. Ако няма резултат, вероятно от сряда протестът ще продължи пред Министерство на здравеопазването от 17:30 до 19:30. Благодарим на всички за огромната подкрепа!", написа тя в социалните мрежи.
Агенция "Фокус"