"Няма да има локдаун. Данните от последната седмица сочат намаляване на броя на заразените и подобряване на епидемиологичната ситуация". Това каза на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Мерките, които предприехме, с въвеждането на зеления сертификат преди две седмици, дадоха своя резултат. Благодаря на всички наши сънародници, които приеха изискванията, спазваха ги и се държаха като европейци", заяви Кацаров.

По думите му намаляването на броя на заразените с COVID-19 е всеобщ успех.

"Над един милион теста за COVID-19 за учениците се очаква да бъдат доставени следващата седмица, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. По думите му първите доставени тестове са част от бърза доставка за малко количество, а очакваните тестове са в процедура за отложена доставка поради по-голямото им количество. В момента се сключват договорите по втората доставка", увери Кацаров.

"Министерството на образованието и науката /МОН/ ще прецени кога е най-добре учениците от 5-ти до 12-ти клас да се върнат в училище, допълни министър Кацаров. Към днешна дата са налични около 400 хиляди теста, които се предоставят на МОН. Ако МОН прецени и доставките се осигурят, е възможно и по-големите ученици да се върнат в клас. От епидемиологична гледна точка рискът за връщането на малките или на големите ученици в училище е един и същ, но предимство се даде на малките, защото се налага родителите им да останат с тях вкъщи", обясни министърът.

Въвеждат зелени сертификати и за антитела

"Ние не сме залагали на страха и не сме се опитвали да плашим хората", подчерта министърът. 

"От две седмици започна спад на темпа на нарастване на заболелите. След това започна и намаляване на новозаразените. Броят на хоспитализациите също е намалял. Зеленият сертификат активизира имунизациите у нас. Усилията обаче трябва да продължат. Постоянната мярка става не тестването срещу коронавирус, а ваксинацията”, допълни проф. Мира Кожухарова.

Здравните власти обявиха още, че в България ще се ползват моноклонални антитела за лечение на пациенти с COVID-19, които не са хоспитализирани.

ЕМА препоръча на ЕК да разреши два препарата с моноклонални антитела за COVID-19

Припомняме, че ден по-рано Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) препоръча на ЕК да разреши два препарата за лечение на COVID-19. Става дума за медикаментите Ronapreve и Regkirona – моноклонални антитела, които ще са първите по рода си, които получават официално разрешение за употреба.

Моноклоналните антитела се вливат директно със системи в човешкия организъм. Нов лекарствен продукт – имуносупресор ще се ползва в болниците след две или три седмици, обявиха още на брифинга.