/ БГНЕС
Правителството одобри годишен план за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (2012-2030 г.). Планът систематизира набелязаните комплексни и секторни мерки, които оказват въздействие върху демографското развитие в краткосрочен и средносрочен времеви обхват, отбелязват от пресслужбата на Министерския съвет.
 
Българите изчезват с 80 000 на година

Основните фактори, които влияят върху демографското развитие, са не само демографските процеси – раждаемост, смъртност, миграция, но и развитието на качеството на човешките ресурси. Предвид инерционния характер на демографските процеси, мерките в плана са насочени не само към повлияване върху основните им показатели, но и към адаптиране на секторните политики към демографските промени. В тази връзка, основен елемент в демографската политика е развитието и повишаването на качествените характеристика на човешкия капитал.
 
Намаляват гражданските бракове в България

Мерките ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства в рамките на утвърдените с държавния бюджет разходи, актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г., Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, други оперативни програми, както и по европейски и международни проекти.
 
Евростат: Около 2,5 милиона българи живеят в тежки материални лишения

Министерството на труда и социалната политика координира разработването на Плана за 2017 г. като приложи подход на максимално широко съгласуване. Документът бе изработен в рамките на националния механизъм за координация и мониторинг на демографската политика, в който участват представители на министерствата, държавните агенции, социалните партньори, неправителствени организации, Националния осигурителен институт, Националния статистически институт, Националното сдружение на общините в България, Българския червен кръст и др.