От догодина работодателите ще плащат само първите два дни от болничния, майчинството става 780 лева
От догодина работодателите ще плащат само първите два дни от болничния. Това е една от мерките, върху които управляващите работят за Бюджет 2024 година, обяви финансовият министър Асен Василев по време на извънредно заседание на тристранния съвет. Той добави, че се фокусира и върху изравняването на втората година майчинство с минималната работна заплата - 780 лева. 

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе извънредното заседание в Гранитна зала в сградата на Министерския съвет в понеделник.

Тристранка
Георги Димитров


Точка първа в дневния ред е Проекта на Закон за бюджета, това съобщи вицепремиерът Мария Габриел. "Предстоят ни три от най-важните проекти на закони – за държавен бюджет, за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и за държавното обществено осигуряване за 2023 г", заяви тя.

Тристранка
Георги Димитров


Асен Василев очерта основните параметри на проектобюджет 2023 г.

Министър-председателят Николай Денков призова всички да се съсредоточат върху истинската картина и това какво показват числата от бюджета.

"Всички заедно да търсим експертните решения, това е единственият начин да се преборим с популизма", допълни той.

"Както всяка година около приемането на бюджета, се появяват много емоции, които често "замърсяват" числата и данните и пречат на най подходящите решения", заяви Денков.

На заседанието присъстват и социалният министър Иванка Шалапатова, здравният министър Христо Хинков, управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов и временно изпълняващият длъжността управител на НЗОК Йорданка Пенкова. Според приетия дневен ред представителите на НСТС ще обсъдят най-напред проектът за бюджет на НЗОК за 2023 г. 

Ивайло Иванов, управител на Националния осигурителен институт (НОИ), представи проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. и съобщи, че е приет на заседание на Надзорния съвет на НОИ, проведено на 29 юни, по време на днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Тристранка
Георги Димитров

Иванов посочи, че приемането на бюджета на ДОО би потвърдило увеличението на паричното обезщетение за гледане на дете до 2 г. възраст от 710 лв. на 780 лв. от 1 август. "Ще бъде разграфена финансовата рамка, позволяваща през следващите месеци държавното обществено осигуряване да защитава доходите на осигурените лица, сблъскали се със социалните рискове, временно ограничаващи възможността им да работят", каза Иванов. По думите му навременното приемане на този законопроект ще позволи на държавното обществено осигуряване да изпълнява своите функции. 

Управителят на НОИ каза, че от всички присъстващи на НСТС няма нито един, който да се съмнява в необходимостта от приемането на законопроекта, тъй като това би осигурило нужното спокойствие за над 2 милиона пенсионери, че увеличените им пенсии с 12% от 1 юли ще бъдат изплащани навреме и без затруднения до края на годината. Управителят на НОИ изрази надежда НСТС да подкрепи предложения законопроект, тъй като той е реалистичен и съобразен с нуждите за гарантирането на осигурителните права на гражданите.

В представения на сайта на Министерството на финансите проект на бюджет за НЗОК се посочва, че в областта на здравеопазването продължават усилията за подобряване на профилактиката, превенцията на здравето, с цел гарантиране на качествени и ефективни здравни грижи.

По бюджета на НЗОК за 2023 г. са предвидени допълнително над 900 млн. лв. за подобряване на достъпа и осигуряване на здравните потребности на населението.

Тази година са заложени средства в размер на 7 млрд. 27 млн. и 213 хил. лв., посочи по време на заседанието на НСТС д-р Йорданка Пенкова, временно изпълняващ длъжността управител на НЗОК. 

Министерството на здравеопазването (МЗ) приема бюджета на НЗОК, каза здравният министър Христо Хинков.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) коментира, че се прави плах опит да се промени тенденцията при съставянето на бюджета на НЗОК. За първи път виждаме до 24% ръст на доболничната помощ и на профилактиката, отбеляза той.

Досега никога АИКБ не е подкрепяла бюджета на здравната каса, но този път ще го подкрепи символично. Велев изрази удовлетвореност от въвеждането на електронната система в здравеопазването.

Българската стопанска камара (БСК) ще потвърди принципната си позиция за подкрепа на бюджета на НЗОК, каза Добри Митрев от БСК. Той посочи, че в проекта има положителни тенденции. За нас е по-важно в бюджета за 2024 г. тези тенденции да се изразят много по-ясно, каза Митрев. Той отбеляза, че публичните разходи за здравеопазване като дял от БВП продължават да са в диапазона около 4,6% в последните години. Това е наполовина по-ниско от средното за Европа – 7-11%, коментира Митрев.

Доплащанията са в размер на още едни допълнителни 48%, което прави колосална сума в здравеопазването. Разходите извън болничната помощ, за превенция, трябва да бъдат по-високи, каза още той. Не трябва да се допуска гражданите да стигат до болничните заведения, където лечението е много по-скъпо, трябва усилията да са насочени към превенцията, каза още Митрев.  

По думите на Цветан Симеонов, от Българската търговско-промишлена палата се въздържат от подкрепа. По думите му има неравномерно съотношение при средствата за профилактика и при лекарствата. Разчитаме на ръководството на МЗ за по-сериозен контрол при изразходване на средствата, коментира още той.

Деян Денев от Конфедерацията на индустриалния капитал в България отбеляза също като положително разчитането на повече средства за доболничната помощ и профилактиката.

От Съюза за стопанска инициатива посочиха, че предложеният проект представя един балансиран бюджет и с неговото изпълнение ще се постигне необходимото финансиране на пакета от дейности, които попадат в обхвата на задължителното здравно осигуряване. Предложеният бюджета на НЗОК ще осигури достъпна, качествена и своевременно медицинска помощ на всички здравноосигурени хора.

Пламен Радославов от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) отбеляза като слабост в бюджета на НЗОК политиката за хората с нарушени здравноосигурителни права, които, по думите му, имат право само на спешна помощ. Следователно проблемът остава за болниците, каза той. Синдикалистът акцентира и върху средствата за медицинските специалисти. Ако продължаваме с такава политика на доходите, няма на кого да ръкопляскаме и кой да ни лекува, заяви той. Радославов каза, че, въпреки критиките, КНСБ подкрепя бюджета на касата.

Президентът на Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че не е възможно да се очакват революционни стъпки по отношение на бюджета. Според него има добри стъпки в предложения проект на бюджет за НЗОК за тази година. Мнението на Манолов обаче е, че цялостно е сбъркана философията в здравеопазването.

Считаме, че са недостатъчни средствата за издръжка на НЗОК, посочи той. И добави, че големият въпрос е за средствата за увеличение на доходите на работещите в здравеопазването. От КТ „Подкрепа“ също подкрепят бюджета на НЗОК.

От догодина работодателите ще плащат само първите два дни от болничния. Това е една от мерките, върху които управляващите работят за Бюджет 2024 година, обяви финансовият министър Асен Василев на заседанието. Социалните партньори обсъждат параметрите на тазгодишната финансова рамка.

Министър Асен Василев фокусира малка част от изказването си върху тазгодишния бюджет, а именно – на изравняването на втората година от майчинството с минималната работна заплата – т.е. 780 лева. По-голям акцент постави върху Бюджет 2024-та: "Едната мярка, около която има политически консенсус, е за намаляване на болничните, които се заплащат от работодателите от 3 дни на 2 дни, което да се случи от 1 януари 2024 г.".

От миналата година се събира информация за реалните доходи на хората, а не само облагаемите. Върху нея ще се базират сметките за догодина: "От 2024 г. ще имаме възможност тази помощ да бъде по-таргетирана, съответно да бъде по-адекватна и по-голяма, тъй като ще имаме информационната база, върху която да стъпим, за да може да това да се случи".

Пенсионерите, чиито пенсии са под линията на бедност догодина, ще бъде направено през социалното подпомагане, а не през общественото осигуряване, каза още Василев.
София Господинова, Борислава Бабиновска/БТА, БНР