/ iStock/Getty Images
Днес излита първият самолет по възобновената авиолиния София-Скопие.

Полетът, който ще реализира авиокомпания "Гъливер", се очаква да пристигне на международното летище в столицата на Република Северна Македония около 09:45 ч. местно време, а на борда ще пътуват македонска и българска делегация, водена от министрите на транспорта на двете страни Николай Събев и Благой Бочварски. Част от делегацията са и туроператори от двете държави, посочва БТА.

В Скопие ще бъдат обсъдени и детайли около бъдещото опериране на авиолинията, която се очаква да се превърне в редовна от следващия месец. Туроператорите ще могат да обменят информация за възможни туристически пакети, които да помогнат да се увеличи броят на посещенията на туристи от двете страни.

Самолетното свързване между столиците на Република Северна Македония и Република България е първата конкретна стъпка в сътрудничеството, което обявиха на първата си среща в Скопие на 18 януари тази година премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски. На 25 януари двете правителства поведоха в София и съвместно заседание, подписвайки меморандум за укрепване на инфраструктурната свързаност между двете държави.

Това не е първата авиолиния, която директно свързва двете столици.

На 25 април 1965 г. е открита международна въздушна линия на ТАБСО по маршрута София - Скопие. В 08:00 ч. от аерогара София излита първият самолет ИЛ-14, който след 51 минути каца на летището в Скопие. Пътниците са посрещнати от официални лица, начело с републиканския секретар по транспорта и съобщенията Георги Русковски, от журналисти и много граждани. Първият курс по новата линия е извършен от екипаж в състав: командир Владимир Владов, втори пилот - Христо Костадинов, радист - Петър Кунов, механик - Лазар Ташков и стюардеси - Мария Иванова и Любка Стоилова. Полетите от София до Скопие се изпълняват в неделя.

Години по-късно, след като на 15 януари 1992 г. България официално признава Република Македония, през м. март същата година министърът на транспорта Александър Александров се договаря с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Александър Лепавцов въздушната линия по маршрут София-Тирана, открита година по-рано, да бъде с директно кацане в Скопие. На 6 май 1992 г. в София министърът на транспорта Александър Александров официално открива линията. С първия полет на 6 май 1992 г. от Скопие пристига министърът на транспорта и съобщенията на Македония Александър Лепавцов.

На 21 май 1992 г. вечерта по новооткритата редовна линия София-Скопие е извършен полет на държавната авиокомпания "Хемус ер". Със самолет "Як-40" пътуват 25 пътници, като полетът продължава около 20 минути. Полетите от София до Скопие се изпълняват в четвъртък, петък и събота сутринта, а в обратната посока в понеделник, вторник и сряда. Билетът в едната посока струва 60 долара, а в двете посоки - 90 долара. Авиокомпанията "Пал Еър" също извършва полетите до София също със самолети "Як-40".

На 14 декември 2007 г. министърът на транспорта Петър Мутафчиев открива авиолинията по маршрута София-Скопие, която се обслужва от авиокомпанията "България ер". В приветственото си слово Мутафчиев посочва, че откриването на авиолинията цели да бъдат нормализирани авиовръзките на България с всички европейски столици. На летището в Скопие са посрещнати от Миле Янакиески - министър на транспорта и съобщенията на югозападната ни съседка, заместник-министъра на транспорта и съобщенията Скендер Палоши, и посланикът на България в Македония Михо Михов. Линията София - Скопие се покрива три пъти седмично и има много добра връзка в София по дестинациите за останалите европейски столици. Цената на билет по линията София-Скопие в едната посока е 39 евро. Полетите са прекратени от превозвача през 2009 г.
БТА