Комуникацията с Република България в определен период бе сведена до комуникация между пропагандисти, които създаваха обществено мнение, доминиращо в медиите, което градеше недоверие между държавите, но и между гражданите на двете страни, заяви снощи в интервю за Алсат премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщи МИА.

След формирането на двете правителства в Северна Македония и в България и след посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие бе договорено да се отвори нова страница в разговорите, заяви Ковачевски.

Радев с позиция за българите в Северна Македония

И аз, и председателят на българското правителство, и членовете на правителството бяхме водени от това да отворим диалог, който ще върне позитивната атмосфера, но ние осъзнавахме, че веднага ще се появят ретроградни сили, които ще гледат да възпрепятстват този процес. Тези сили, които ги има и в едната, и в другата държава, основават на този проблем своето политическо съществуване. Тъй като ако не съществува проблемът, те не могат да съществуват като политическа парадигма, това сме го имали в миналото, заяви Ковачевски, като добави, че още със започването на разговорите са били отворени теми и предприети провокации с цел да не се стигне до решение.

Според премиера на Северна Македония мнозинството от гражданите и в двете държави искат да бъде намерено решение, тъй като, както той каза, Република Северна Македония заслужава дата за преговори с ЕС.

Първият полет София-Скопие ще се осъществи на 11 февруари

Ако искате да решите отворен проблем, трябва да разговаряте. Не може само с обвинения, както бе през изминалия период. Това трябва да бъде комуникация, в която може да се видят ползите от двете страни и да се върне доверието между тях, каза Ковачевски.

Той добави, че има различни въпроси, които трябва да бъдат решени между двете държави, за да бъде разрешен спорът.

Ще видим какво е приемливо за двете страни, това решение, което ще бъде приемливо за двете страни, ще бъде споделено с институциите на двете държави и с онези, които трябва да взимат решения, решението трябва да се базира на европейските ценности и на уважаване на гражданите на двете държави и уважаване на достойнството, изтъкна премиерът Ковачевски.

Според него съществува възможност двата процеса - интеграцията на Северна Македония и преговорите да се водят успоредно. "Аз искрено се надявам, че те могат да вървят успоредно, но това зависи от договора, който ще бъде постигнат, ако бъде постигнат. Аз съм за бързо решение, ние трябва да започнем по-бързо преговорите, но не съм за прибързани решения", каза Ковачевски.

По думите му това, което е било договорено на съвместното заседание в София, вече се изпълнява.

Освен тези въпроси там присъстваше и Историческата комисия, която работи въз основа на своя методология, в нея участват не политици, а историци, която е председателствана от двама професори по история от двете държави, които публично изтъкнаха, че ще ускорят работата на комисията и че тази работа ще бъде с видими резултати, при което очакванията бяха, че историческите въпроси трябва да бъдат мост към бъдещето, а не да бъдат нещо, което създава раздор и това е нещо, което всички очакват, изтъкна Ковачевски.

Той подчерта, че с България изобщо не се водят разговори по основните въпроси, които засягат македонския народ.

Това означава, че езикът на държавата и идентичността по всички основи на македонския народ изобщо не са предмет на разговори с Република България, каза Ковачевски, добавяйки, че когато става въпрос за включване на други общности в рамките на Конституцията, това е процес, който самите общности, които живеят в тази държава, могат да поискат, каза Ковачевски.

Това, според него, става въз основа на конституционни промени и е процес, който продължава по-дълго, в който са включени много институции, включително и правителството, и парламента, и държавният глава.

И чрез един по-широк дебат, тъй като се включват и експерти, когато се правят конституционни промени, това може да се отвори като въпрос и след това чрез дебат и нормално мнозинство от две трети в парламента, трябва да се стигне до такова решение. Същевременно това е искане, което трябва да произлезе от гражданите, които живеят в тази държава, заключи Ковачевски.

По неговото мнение всеки процес, който продължава твърде дълго, може да повлияе негативно на подкрепата на гражданите, но за щастие, както той подчерта, проучванията на общественото мнение в страната потвърждават, че мнозинството от гражданите вярва в европейското бъдеще на държавата.
Също така и партиите, които са част от коалицията, споделят становището, че единственият път на нашата държава е интеграцията в ЕС, каза Ковачевски, изразявайки надежда, че и опозицията ще покаже конструктивно становище. Той изтъкна, че няма да отстъпят от стремежа за започване на преговори с ЕС, но посочи, че никога не се обвързва с дати.
БТА