Иво Христов за шизофренията на Ахмед Муса: Всяка форма на фанатизъм е вид лудост
Иво Христов за шизофренията на Ахмед Муса: Всяка форма на фанатизъм е вид лудост / снимка: БГНЕС
Иво Христов за шизофренията на Ахмед Муса: Всяка форма на фанатизъм е вид лудост
76637
Иво Христов за шизофренията на Ахмед Муса: Всяка форма на фанатизъм е вид лудост
  • Иво Христов за шизофренията на Ахмед Муса: Всяка форма на фанатизъм е вид лудост

Радикалният ислямизъм пълзи из Европа и институция като ДАНС трябва да реагира на това, което видяхме в ромските махали, коментира журналистът Иво Христов. В предаването на Дарик „Реактивно" той попита какво чакаме да направят радикалните ислямисти в България, за да им обърнем внимание и защо трябва да се доверяваме на твърденията на правозащитници, че опасност няма.

Според Иво Христов това, че обвиненият Ахмед Муса имал диагноза шизофрения, не го прави по-малко опасен:

„Уместно е да се предположи, че и ДАНС, като много други, прави акция, за да бъде забелязана като работеща институция в момент, в който се поставя под въпрос нейното функциониране. От друга страна обаче, това, което виждаме на място, дава всички основания да се предположи, че има за какво да се тревожим. Това ромско население са всъщност едни блуждаещи, загубени души, които нямат нито интелектуален, нито морален устой. Неслучайно сред тях вършеят всякакви вероизповедания от години и напоследък радикално ислямистки проповедници. Виждаме ги заснети със знамето на Ислямска държава", добави Христов.

По думите му институция като ДАНС трябва да реагира и е добре, че е реагирала. „Какво чакаме да направят радикалните ислямисти, за да им обърнем внимание. Ако се доверим на правозащитниците, ние казваме, че ги няма. Как сме сигурни, че ги няма? В България вече имаше атентат, има джамии, които са извън юрисдикцията на Главното мюфтийство. Радикалният ислямизъм пълзи из Европа. Цивилизована Франция, с много добре работещи институции, има 1000 заблудени души, които са отишли там. Някои от там са екзекутори, оказва се, други са тъмничари на пленени заложници. Защо мислим, че в една напълно разградена България няма да се намерят удобни хора, които да сеят такива настроения. Те не го и крият особено. Въпросният Ахмед Муса го извиняват с това, че е шизофреник. Всяка форма на фанатизъм е вид лудост. Това, че има диагноза, не го прави по-малко опасен".

В ефира на Дарик журналистът посочи, че в Европа вече са събрани един милион подписа срещу т.нар. Трансатлантическо споразумение. Инициативата призовава институциите на Европейския съюз и държавите членки на общността да прекратят преговорите със САЩ за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) и да не ратифицират Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) с Канада.

В България подписката срещу този договор за създаване на свободен пазар между САЩ и ЕС, с който ще рухне потребителската защита за европейците, може да бъде подкрепена на сайта на Сдружение „Солидарна България", съобщи Иво Христов. Според него редица влиятелни браншови организации в европейски държави въстават срещу този договор. „Това ще бъде и голямата битка между лявото и дясното в Европа през следващата 2015 година", прогнозира журналистът.

Коментарите на Иво Христов за споровете между ПФ и РБ, за мнозинството в парламента и състоянието на левицата слушайте в предаването „Реактивно" на Radio.Dariknews.bg