/ БГНЕС
Иван Гешев: Дай Боже всички да си вършат работата добре като нас
97097
Иван Гешев: Дай Боже всички да си вършат работата добре като нас
  • Иван Гешев: Дай Боже всички да си вършат работата добре като нас
Около 300 евро е била „таксата за влизане” в сградата на ДАИ – Благоевград. Това коментира ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев във връзка с показните арести в дружеството във вторник. Той отбеляза още, че Специализираната прокуратура и ГДБОП работят като добре смазана машина и постигат невиждани досега резултати. Гешев обясни и че вижда усилията, които се полагат от изпълнителната власт, както и подкрепата от правителството на Борисов.

Борисов за ареста на Иванчева: Съветвам колегите друг път да са по-експедитивни
 
Цацаров: Депутатите да променят закона, ако не одобряват действията при ареста на Иванчева

След показната акция на спецпрокуратурата и ГДБОП в ДАИ-Благоевград вчера бяха задържани 30 души, а на 10 от тях са повдигнати обвинения. Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев коментира, че не разбира защо има негативни коментари за работата им от страна на гражданите: „Със законите, които в голямата си част са на другаря Тодор Живков, правим нещо, което до момента не е правено”.

Спецакция в ДАИ-Благоевград, над 10 души са задържани (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
В схемата служителите на ДАИ-Благоевград са получавали по 300 евро от служители на различни транспортни фирми, за да не ги санкционират за определени нарушения. Гешев коментира, че сумата е била „такса за влизане” в сградата на дружеството. От изнесените данни за акцията стана ясно, че един от хората с повдигнато обвинение е съпруг на прокурор от спецпрокуратурата.
 
„Ние не разследваме роднински взаимоотношения. Не сме във времената на Сталин, когато роднините носят наказателна отговорност и всякаква друга за действията на своите близки. Освен да ме питате дали сме го направили много публично и унизително. Просто така се случи. Някои неща се случват по някакъв начин, по който се случват. Който пресича на червено, го глобяват него, а не баща му”, каза Гешев.

Арестуваха кмета на „Младост“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той коментира, че ГДБОП и спецпрокуратурата вършат отлична работа и за корупцията в страната все пак не отговарят само той и директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов. „Сравнението, което ми хрумва е, че с ГДБОП работим като добре смазана машина. Ние сме малка държава, всеки знае всеки, мислите ли, че в едно министерство не се знае какво се случва”, попита риторично шефът на специализираната прокуратура.

Ще има проверка за превишаване на права заради акцията срещу Иванчева
 
За случая с показния арест на кметицата на район „Младост” Десислава Иванчева пък Иван Гешев коментира, че ако някой е решил да получава пари в центъра на София, Специализираната прокуратура не може да му попречи, а само да го задържи. Освен това той допълни, че адвокатите на Десислава Иванчева, заместник-кметицата на района Биляна Петрова и бившият кмет Петко Дюлгеров отказват да подпишат постановление за привличане, с което опитват да попречат на процеса.
 
Ние не можем да задължим госпожата или господина да се подпише. Поне в България не съществуват способи, може би в средните векове са съществували. След като не желае, ние го удостоверяваме. След като желае да получи едни пари в центъра на София, ги получава. Не можем да го задължим, не можем да му попречим, освен да го задържим. Това са неща, които се случват, ние ги регистрираме и спазваме закона”, посочи Гешев.

Прецизирани са обвиненията срещу Иванчева и Дюлгеров
 
След като няколко пъти отбеляза, че ГДБОП и спецпрокуратурата си вършат работата повече от добре, Гешев отбеляза и големите усилия, които се полагат от изпълнителната власт: „Виждам, че такива усилия се полагат и от изпълнителната власт. Имаме подкрепата на главния прокурор в тази своя деятелност. Явно имаме подкрепата и на г-н Борисов, и на Висшия съдебен съвет”.
 
Гешев беше категоричен и че ако всички си вършат работата добре, колкото спецпрокуратурата и ГДБОП, в страната ни ще има много по-малко проблеми: „Ние си вършим нашата работа. Дай Боже всички да си я свършат така добре, както ние си я вършим според мен”.

Повдигнаха обвинения на 10 служители на ДАИ-Благоевград