/ БГНЕС, архив
Промените в Закона за движение по пътищата минаха на първо четене в ресорните комисии на Народното събрание. Най-основните от тях са, че предупредителните знаци преди камери на КАТ ще бъдат премахнати, а полицаите вече няма да са задължени да са на мястото, където снима камерата. Законопроектът планира още да скочат глобите за собственици на автомобили, които са предоставили колата си на неправоспособен водач, както и актуализация в наредбата за алкохол и наркотични вещества.
 
По настоящия закон, за да ви снима камера на КАТ преди пътния участък трябва да е сложен предупредителен знак. Местата с мобилни камери на пътна полиция пък трябва да се обявят в сайта на МВР, както и по медиите. Знакът бе въведен през май 2015 г с цел да се върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери, което Върховният административен съд беше спрял. От КАТ обаче се оплакаха, че знакът затруднява работата им, а много от издадените фишове след това падаха в съда. С новите промени в Закона за движение по пътищата, знакът Е24 трябва да изчезне.

Махат знаците, които предупреждават за камери по пътищата
 
Според вносителя на законопроекта Цветан Цветанов, премахването на знака няма да е противоконституционно:
 
"Смятам, че не е противоконституционно, но разбира се, че ако се смята, че е противоконституционно, ще бъдат сезирани конституционните съдии и те ще се произнесат съответния срок. Идеята е да разгърнем един по-сериозен проект, който да бъде с изграждането на инфраструктура за заснемане на тези водачи и в отсечки от 100 км да има по 3 до 5 камери, които да осредняват скоростта. така транзитно преминаващите през страната, ако са направили нарушение, излизайки от страната да бъдат санкционирани".

КАТ настоява да няма знак преди пътните камери
 
Друга промяна, свързана с камерите, е, че полицаите вече няма да са задължени да стоят при нея, докато тя снима. Също така ще скочат и глобите за собственици на автомобили, които са предоставили колата си на неправоспособни водачи.
 
"Към настоящия момент един месец се слага регистрацията на автомобила. Тази мярка не е много ефективна, защото са правени проверки на 9040 автомобила, от които само 910 са на собственици. Всички останали не са. В момента ние завишаваме тази тежест на наказанието, която ще стане от 6 месеца до 1 година", допълни Цветанов.

КАТ е с нови камери на пътя, няма да ги крие в храстите
 
Новият законопроект ще промени и текстове от Наредбата за алкохола и наркотичните вещества, като например, че кръвните проби за алкохол ще могат да се взимат не само от лекар. Актуализиран ще бъде и списъкът със забранени наркотични вещества, който не е обновяван от 2001 година.