Коалицията се управлява през мобилните телефони, смята бившият служебен премиер и военен министър, който беше част от кабинета "Петков"
"Правителствената коалиция се управлява през мобилните телефони". Това каза в интервю за БНР служебният премиер в периода май-декември 2021 г. Стефан Янев, бивш министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков.

Той подчерта, че в самата коалиция механизмите за взаимодействие не работят.

По-скъпи или по-евтини: Темата за изтребителите разбуни духовете в парламента

Според бившият служебен премиер изгонването на посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова е крайна мярка.

"Никой посланик няма право да се меси във вътрешните работи на една държава. Въпросът е на преценка дали с изказвания и с действия посланикът се намесва във вътрешните работи, или това е емоционална оценка на някого. В случая говорим за една емоционалност в поведението и фриволност на съответния вицепремиер (Асен Василев - б.р.), който е казал това. Тази комбинация на емоционалност и фриволност не е никак добре в поведението на държавник".

Той прогнозира, че след евентуално изгонване на руската посланичка двустранните отношения между България и Русия значително ще се влошат.

България пред дилема за новите американски изтребители


"При вземането на решение за военна помощ за Украйна от българския парламент е важно се калкулират какви са възможните ефекти след това, преди всичко в икономически план", смята Стефан Янев и категорично заяви, че с предоставянето на военна помощ България става част от конфликта.

"Рисковете са непреки от военна гледна точка, но преки - от гледна точка на икономическите последици".

„Възраждане“ намират за неуместна идеята за изгонването на Митрофанова

Според него България има нужда от още изтребители, но сега и веднага. "Необходимо е да се мисли сега и веднага за нови самолети, които не е задължително да бъдат F-16, защото ни трябва междинно решение".

"Позицията на премиера Кирил Петков за Република Северна Македония показва непознаване на проблема - непознаване на историческата част и неразбиране на перспективата, която стои оттук нататък. Бързането е под външно въздействие, което не е в националния ни интерес", коментира бившият служебен премиер.

Исканата оставка на шефа на НСО Янев определи като свръхконцентрация на власт в ръцете на министър-председателя Петков.

Мая Манолова няма да сме партньори, а конкуренти", заяви Янев, като уточни, че усилено се занимава с партийно строителство, но все още не желае да разкрива имена на хора, които ще бъдат част от политическия проект, който подготвя.