Правителство на САЩ обяви на 4 април, че е одобрило продажбата на осем изтребителя F-16 Block 70 на България, за да подсили сигурността на страната член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна. Основният доставчик ще е компанията „Локхийд Мартин“. В комюнике Държавният департамент на САЩ заяви, че е уведомил американския Конгрес за намерението си да продаде тези изтребители и боеприпаси на страната ни за сумата от 1,673 милиарда долара.

Във връзка с това президентът Румен Радев заяви, че сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение. По думите му е желателно България да придобие пълна ескадрила от 16 самолета, но правителството трябва да вземе решение дали страната ни може да си го позволи и при какви условия трябва да стане това. 

Военното министерство: Решението на САЩ да продаде изтребители на България не ни задължава

„Ако правителството вземе решение достатъчно експедитивно и в рамките на два-три месеца отговори и сключи договор, следващите осем самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат някъде 2027-2028 г. Както твърдя отдавна, ще можем да носим бойно дежурство около 2030 г., ако сключим договор сега. Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29 ще стане още по-голяма”, каза още президентът Радев.

Коментар по темата направи и заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов, който каза, че решението на САЩ не задължава, но и не дава правомощия по отношение на България. "Това е елемент на американската вътрешна процедура. Оторизация от страна на Конгреса. Не се обсъжда още абсолютно нищо“, добави той. 

Основните процеси по придобиване на нов тип боен самолет за модернизация на Въоръжените сили на България започват на 16 май 2018 г., когато Министерският съвет предлага на Народното събрание да приеме актуализирания проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ от Въоръжените сили на България. Той предвижда придобиването на два етапа на 16 самолета - нови или употребявани изтребители, с които да замени използваните съветски самолети МиГ-29. Това сочи справка на отдел "Справочна" на БТА.

На 8 юни 2018 г. Народното събрание приема актуализирания проект. Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета. Проектът е един от приоритетните за модернизацията на Въоръжените сили. 

Радев за купуването на F-16: Правителството трябва да вземе тежко решение

България получава оферти от три държави за четири типа бойни самолети. Това са две предложения от САЩ - за нов самолет F-18 и за нов самолет F-16 Block 70, от Швеция - за нов самолет „Грипен“, от Италия - за употребяван „Юрофайтър“. На основата на доклад на Междуведомствената експертна комисия за избор на нов многоцелеви изтребител за нуждите на ВВС на България, на 16 януари 2019 г. Народното събрание възлага на Министерския съвет да подготви проект на международния договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиването на осем многофункционални самолета F-16 Block 70 на американската компания „Локхийд Мартин“. 

За реализиране на първия етап са подписани четири договора между правителствата на България и на САЩ за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване, услуги и въоръжение. Първият договор е за доставка на осем самолета с допълнително оборудване обучение на пилотите, вторият - за боеприпаси за самолета, третият - за ракетите „въздух-въздух“ и четвъртият - за система за наблюдение и управление на машините. Шест от самолетите ще са едноместни, а два ще са двуместни. 

На 11 юли 2019 г. в София министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписва четирите международни договора между правителствата на България и САЩ за реализиране на първия етап за закупуване на осем самолета F-16 Block 70. Пакетната цена за самолетите, боеприпасите, оборудването и обучението на пилотите е на стойност 1 256 153 980 щатски долара /малко над 2.170 млрд. лева/. Предвидено е първите шест самолета да бъдат доставени през 2023 г., останали два през 2024 година. 

Комисията по отбрана отхвърли искането да се развали договорът за новите F-16

На 19 юли 2019 г. Народното събрание ратифицира закона за Рамковото споразумение и закона за четирите международни договора за закупуване на самолетите F-16 блок 70. На 23 юли 2019 г. президентът Румен Радев налага вето на закона за ратифициране на четирите международни договора. Според него по сделката не е постигнато необходимото национално съгласие, прокарана е през парламента по бърза процедура и не осигурява необходимия пакет оборудване, въоръжение и обучение. На 26 юли 2019 г. Народното събрание отхвърля ветото на президента и повторно ратифицира закона за четирите международни договора. На 8 август 2019 г. Министерството на отбраната на България превежда изцяло сумата за пакетната цена на самолетите на Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността (DSCA) . 

През април 2020 г. е обявен договор между „Локхийд Мартин“ и ВВС на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70, което се смята за начало на процеса.

На 29 септември 2020 г. в София на среща на министър-председателя Бойко Борисов с представители на американската компания „Локхийд Мартин“ е обявено, че Министерството на отбраната е подготвило и изпратило писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 самолети F-16 Block 70, на нови трикоординатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България. 

През август 2021 г. Министерството на обраната изпраща писмо-заявка до САЩ и американската компания „Локхийд Мартин“ за предоставяне на оферта за придобиване на още 8 изтребителя F-16 Block 70, като част от втория етап. Придобиването на новите самолети е единствено в правомощията на Народното събрание.

През февруари т.г. министърът на отбраната Стефан Янев получава писмо от американската фирма „Локхийд Мартин“, в което се посочва, че има забавяне в доставката на осемте самолета F-16 Block 70

На 12 февруари т.г. на страницата във Фейсбук на посолството на САЩ в България съобщават, че програмата по производството на F-16 Block 70 има забавяне поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID-19, и че това неблагоприятно забавяне ще се отрази на всички държави, които участват в програмата. В завода, в който се правят българските изтребители, компанията „Локхийд Мартин“ изпълнява поръчки за 128 броя F-16 Block 70/72 от пет държави – за Бахрейн – с поръчка за 16 машини, следвана от Словакия с поръчка за 14, България - с 8 машини, Тайван - 66 и Мароко - 24. 

БТА