Ден, след като стана ясно, че правителството на САЩ е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да укрепи сигурността на страната като член на НАТО, президентът Румен Радев направи коментар по темата след срещата с албанския му колега Илир Мета.

Според Радев, правителството ни трябва да вземе изключително тежко решение: „Дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5.5 милиарда, дали можем да си го позволим сега, ако е на разсрочено плащане, както и колко точно е това време“.

Ако някой продължава да говори, че България ще може да носи дежурства с F-16 веднага след 2025 г., той ви лъже. Няма страна, която може да носи бойно дежурство само с 8 самолета“, допълни Радев.

САЩ одобриха продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България

Според него, ако правителството вземе решение бързо и в рамките на 2-3 месеца отговори и сключи договор, следващите 8 самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат 2027-2028 г.

„Това вече означава да можем да носим бойно дежурство около 2030 г. - и това е ако сключим договор сега. Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатацията на МиГ-29 до този момент ще стане още по-голяма“, посочи Радев и допълни, че очаква правителството да разгледа всички възможни опции, да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към собствения си въздушен суверенитет и към интегрираната система за ПВО на НАТО.

Да не допускаме провал в нашите способности, особено в такива критични времена“, каза държавният глава.

Военното министерство: Решението на САЩ да продаде изтребители на България не ни задължава

Радев припомни защо през 2019 година е наложил вето на решението на Народното събрание за закупуването на първите осем самолета F-16: „Не беше заради самолета. Пак казвам – самолетът ни предоставя прекрасни бойни способности. Наложих вето за начина, по който беше сключен този договор от българската страна. Тогава ясно казах, че правителството по това време крие реалната цена от българската общественост. Реалната цена, която ни се предлагаше за тези 8 самолета да бъдат експлоатирани по нормален начин, беше 3 млрд. лева”, уточни той.

По думите му „правителството тогава взе решение да ореже безобразно пакета и да го сведе до някакви приемливи 2.1 млрд.“

Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 млрд. Тогава ви убеждаваха, че вторият пакет от осем самолета до пълна ескадрила от 16 самолета ще бъде по-евтина. Сега видяхте ли - отново предложението е 3 млрд. и няма как да бъде иначе”, допълни държавният глава.

Радев обясни, че ако искаме този самолет да лети в България, да разполага с цялото оборудване и всички видове услуги, цената е 3 млрд. за втората половина.