Темата с новата оферта за изтребителите F-16 разбуни духовете в кулоарите на Народното събрание.

Почти всички партии от управляващата коалиция направиха коментар за новата оферта за нови 8 самолета. Мненията по цената на самолетите бяха различни, но всички бяха категорични, че трябва да модернизираме въоръжените си сили.

Военното министерство: Решението на САЩ да продаде изтребители на България не ни задължава

Благовест Белев от "Продължаваме промяната" отказа да коментира параметрите на сделката. "Това предложение идва на фона на плановете на Министерство на отбраната за модернизация на армията. То трябва да бъде огледано, обсъдено. На мен ми прави впечатление, че цената, която предлагат САЩ е по-ниска от цената, на която ние закупуваме първите осем самолета. Това за мен е знак, че САЩ имат доверие на България като партньор, като търговски партньор и като съюзник в НАТО", каза още Белев.

Той призова да не се фиксират дати, тъй като този процес е свързан с получаване на самолети и с обучаване. "Имаме информация, че самолетите могат реално да бъдат на разположение на ВВС през 2025 г.", каза още Белев.

Петков: Още нe е дошла офертата за американските изтребители F-16

Борислав Гуцанов от БСП също коментира новата оферта. "Смятам, че това е абсурдна ситуация, която се случва сега. Служебният кабинет на Стефан Янев месец август е пратил писмо до САЩ да се коментират вторите самолети. При положение, че не са дошли първите 8 изтребителя  F-16 и то се забавят с около две години и то на една цена, която няма как да бъде коментирана за n-ти път - безумно висока цена. Най-слабата икономика на Европа - българската, на най-голямата световна икономика - САЩ, даваме напред 2.2 млрд.", каза още Гуцанов. Той отбеляза, че идва офертата за нови самолети на още по-висока цена. "Как става това нещо, нали точно ГЕРБ обясняваха, че вторите самолети ще бъдат по-евтини, а те сега се оказват още по-скъпи. Вижте какво правят Румъния, на какви цени купува Гърция, на какви цени купува Полша. Как е възможно служебният кабинет на Стефан Янев да прави подобни действия", заяви още Гуцанов.

Според него не трябва да научаваме от чуждата администрация какво става. "Не са виновни САЩ, напротив. За тях това е въпрос на икономически приоритет. Всеки един, на който му се дават напред средства, ще ги вземе и е нормално. Ние сме тези, които трябва да защитаваме националните си интереси. На нас ни е необходима силна военна авиация. Силни военновъздушни сили, но не по този начин, по който се е подходило по времето на ГЕРБ и за жалост е на път това нещо да продължи", каза още Гуцанов.

Христо Иванов от "Демократична България" коментира, че няма нов договор за F-16, а етапи от преговорите.

България пред дилема за новите американски изтребители (ОБЗОР)

"Ние смятаме, че тези преговори трябва да продължат. Трябва да се търсят оптимални условия, но не можем да си позволим да не инвестираме в модернизация на Въоръжените сили", каза още Христо Иванов. Той заяви, че не може да коментира цени. "Тези цени - едни или други са въпрос на политическа рамка, в която да се случат преговорите и въпрос на преговори", каза още Иванов. По думите му няма съмнение, че България трябва да си модернизира Въоръжените сили.

Според него се намираме в регион, в който има война и тя не е просто двустранен въпрос между Русия и Украйна, а на глобално сътресение.

БГНЕС