/ iStock/Getty Images
И Върховната касационна прокуратура се заема с четирите сделки за покупка на апартаменти в жк. "Изток". По-рано днес от КПКОНПИ също съобщиха, че ще проверяват как Цветан Цветанов, Вежди Рашидов, Цецка Цачева и Ваня Колева са придобили имотите.

Цветанов за проверката на имотите му: Нямам притеснения, изряден съм
 
Както вече стана ясно, първи сигнал в прокуратурата подадоха от Гражданско движение БОЕЦ. Молба вече има и от министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Прокуратурата иска данни за притежаваните от четиримата недвижими имоти, историята по собственици на всеки от закупените апартаменти, актуалното състояние на дружеството продавач, декларирането на имотите в съответните общински райони, относно заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и относно произхода на средствата за покупката.

Цачева поиска Цацаров и КПКОНПИ да проверят закупен от нея имот
 
С разпореждане на прокурор от нотариусите, сключили сделките, ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка. От всеки от четиримата ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции.
 
Проверката по отношение на Цветан Цветанов ще обхване също последващите сделки, касаещи заменените от него жилища. Прокуратурата е предложила на комисията да прецени дали има и конфликт на интереси по отношение на Цветанов. Повод за това са публикации за начина на приемане на изменения в Закона за устройство на територията и връзка на тези изменения със строителната дейност на дружеството продавач.
БТА