ГЕРБ - първа политическа сила на евроизборите според „Барометър.инфо
ГЕРБ - първа политическа сила на евроизборите според „Барометър.инфо / DarikNews
ГЕРБ - първа политическа сила на евроизборите според „Барометър.инфо"
19829
ГЕРБ - първа политическа сила на евроизборите според „Барометър.инфо"
  • ГЕРБ - първа политическа сила на евроизборите според „Барометър.инфо"

Партия ГЕРБ ще е първа политическа сила на евроизборите с повече от 25 процента, сочат данни на агенция „Барометър.инфо". Това ще гарантира четири сигурни места в Европейския парламент. На второ място ще е „Коалиция за България" с 18 процента подкрепа и трима сигурни евродепутати.

Данните на „Барометър.инфо" са на база реално гласували хора. В 12 населени места в България на 23 май сътрудниците на агенцията са карали хората в урни да пускат бюлетини, идентични с тези, които ще се ползват на евроизборите, уточни Николай Николов от „Барометър.инфо": „Изписани са имената на партиите, номерата, както и всички кандидати за всяка партия. Участвалите в това изследване са 1210 души".

Изследването не показва избирателната активност на хората, но показва, че ГЕРБ ще вкарат в Европарламента поне четирима депутати, а „Коалиция за България" - поне трима: „На трето място - ДПС с около 16,36%, на четвърто място е Синята коалиция с 10,74%, на пето е „Атака" с 8,26% и двете партии, които имат възможност и са близо до това нещо, са „Напред" с 5,50% и „Ред, законност и справедливост" с 5,10%". Това означава, че ДПС със сигурност ще има двама евродепутати, Синята коалиция и „Атака" - по един.