Професор Венцислав Мутафчийски
Професор Венцислав Мутафчийски / БГНЕС
На този етап нямаме положителна проба за коронавирус. Това заяви директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, предаде БГНЕС.

По отношение на ситуацията в България всички, които са проявили някакви симптоми, са приети в болница за карантинно наблюдение.

“За ВМА това са трима души за този ден, всичките са български граждани, по някакъв начин свързани с пътуване в Италия”, каза ген Мутафчийски.

Борисов: Няма болен с коронавирус, няма скрито-покрито, създава се истерия

Професор Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания, съобщи, че днес в лабораторията на ВМА са изследвани 46 проби.

“10 от тях са отрицателни, на останалите 36 резултатът ще е готов след 2 часа. В националната референтна лаборатория на Центъра днес са постъпили 15 материала - от Варна, Русе, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Шумен. Материалите от тези 15 – 12 са отрицателни, 3 тече изследването, след около час и половина ще го имаме, което ще бъде оповестено от щаба на сайта на МЗ”, каза той.

Днес сутринта ген. Мутафчийски каза, че в днешния ден ще бъде проведен и междулабораторен контрол – 3 от отрицателните проби, направени във ВМА, ще бъдат дадени за преповтаряне в националната лаборатория. И обратно – 3 отрицателни проби ще бъдат дадени за контрол в лабораторията на ВМА. Генералът обясни, че такъв контрол се прави в целия свят и това е европейска практика.

Д-р Стойчо Кацаров: Със сигурност вече има коронавирус у нас (ВИДЕО)

Следобед проф. Кантарджиев каза, че резултатът от междулабораторните изпитвания е добър.

"Работят добре лабораториите, отрицателните са отрицателни”, посочи той.
БГНЕС