"От век и половина това е първият ден на Св. Св. Кирил и Методий , който София няма да посрещне с тържествено шествие на деца и учители. „Царя“ днес няма да е огласен от училищните оркестри. А тук, на паметника на Светите братя, няма да чуем „Върви, народе възродени“ от хора на музикалното училище.

Караянчева: Театрите, концертните зали, галериите и книжарниците отново ще бъдат пълни

Последните месеци на физическа дистанция ни показаха по нов начин, че близостта и нашата заедност са в езика. И в думите са силата, грижата, свободата и съзиданието", казва столичният кмет Йорданка Фандъкова в поздравлението си по повод 24 май, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

"И този януари по традиция получих хиляди съобщения от ученици, които искаха по-дълга ваканция - с обяснения, хитрини и забавни закани. В последния месец обаче се случи неочакваното.

Стотици молби - „Искаме пак на училище. Вече не е смешно“, ми написа Никол. И училището се превърна в желание, защото то е общност от приятелства, състезания, стремежи и мечти.

24 май – Ден на българската просвета и култура (ВИДЕО)

Както пише Пенчо Славейков „трябва да се отдалечи човек от онова, що обича, за да усети силата на своята обич“. И когато се отделихме от сцената на театрите, кината, концертни зали, библиотеките и университетските аудитории, видяхме, че духовността е сила, която се преживява заедно.

Нашата книжовност е най-силното оръжие в утвърждаването ни като държава. Тя е знамето на нашата независимост, което никога не пада. „Аз зная буквите и животът със знанието е добър“ - това ни казват „Аз, Буки, Веди, Глаголи, Добро, Есть“. Азбуката ни е разказ за грамотността, за мощта на знанието и силата на един народ, който ще пребъде.

Честит празник на словото и съзиданието!" 

"Смятам, че за няколко дни голяма част от българските учители успяха да се справят със ситуацията. А дълги години обществото гледаше с недоверие към техническите умения на учителите.

Те показаха, че когато са изправени пред предизвикателство, те се справят блестящо. Учителите показаха, че защитават по блестящ начин каузата "Български будител" само за няколко дни", заяви в ефира на "Събуди се" кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет разкри, че всяка зима получава съобщения за удължаване на зимната ваканция. Сега, обаче, учениците искат да се върнат в клас. Те са споделили с Фандъкова, че им липсват контактите и общуването както със съучениците им, така и с учителите.

Същото е мнението и на внъкът на Фандъкова, който е в 7 клас и му предстоят изпити. Като всеки ученик, той също бил притеснен.