Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ / БГНЕС
Обективен провал за България, според ДПС, е шестнайсетият доклад на ЕК за напредъка на страната ни по механизма за сътрудничество и проверка.

ЕК в доклада за България: Имате напредък, но трябва още много работа

Лидерът на движението Мустафа Карадайъ обобщи противоположните оценки на управляващите от ГЕРБ и опозицията в лицето на БСП: считам, че ако обединим оценките на другите парламентарни групи, можем да направим обща оценка, която е съчетание на двете - "обективен провал".

Цачева за евродоклада: Този е най-позитивният досега

В заключението на доклада се казва, че окончателните резултати предстоят да се видят, според ЕК трябва да се запази положителната тенденция, преведе, по собствените му думи, "от брюкселски на български" констатациите той. Карадайъ припомни, че в българския език има понятие, което може да се ползва в конкретния случай - за двойното положително отрицание - "да, да, ама.. " или "да, бе, да".

Прокуратурата: Липсата на нови препоръки в евродоклада е показателна за напредъка

Лидерът на ДПС не отрече, че комисията отчита значителен напредък по препоръките, но окончателен резултат предстои да видим. Напредък имало в съдебната власт, в частност в законодателната дейност.

ГЕРБ: Евродокладът е обективен и мотивиращ

Твърденията по-рано на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, че ако партията на Борисов е имала три последователни мандата във властта, наблюдението вече е щяло да отпадне, лидерът на Движението коментира - ГЕРБ може да се оправдава за несвършената работа и с климатичното време, но оправдаването с другите, особено в ситуацията, в която се намираме, не върши работа. С малки изключения от 2009 г досега ГЕРБ са на власт, припомни Карадайъ.

БСП: Евродокладът отчита, че нито една от януарските препоръки не е изпълнена

Колегата му Йордан Цонев обърна внимание, че критиките за реформата в прокуратурата на десни партии, най-вече "Да България" на бившия правосъден министър Христо Иванов, не са споделени в доклада на Еврокомисията.
БТА