Този понеделник учениците няма да се завърнат в класните стаи, но това може да се случи следващия понеделник (8 ноември), като се старитра с най-малките от тях – от първи до четвърти клас. Това предвиждат като план здравните власти, каза пред медиите заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

МОН обяви при какви условия ще се върнат учениците в клас


„Вероятно ситуацията ще се запази така през цялата следващата седмица. Преди децата да се върнат в училищата, е необходимо първо да се вземат мерки за тяхната безопасност, както и цялата процедура около епидемичната ситуация“, поясни Петров.

Трябва да се организира тестването им в клас, закупуване и осигуряване на тези тестове от една страна, а от друга - съгласието на родителите учителите да работят по този начин.

"От 8 ноември това спокойно може вече да започне с учениците от първи до четвърти клас", допълни той. 

Денков: Работим за връщането на малките ученици в клас още от следващата седмица

„Ще направим всичко възможно децата максимално кратко време да отсъстват от занятия. Това особено се отнася за малките деца, тъй като те ангажират и родителите да си стоят вкъщи. Поради тази причина сега градини и ясли стоят отворени. Ако успеем и малките ученици да върнем, мисля, че ще се възприеме добре от всички“, посочи още заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

На училище в пандемия: COVID тестове за децата за присъствено обучение