ЕС даде силен политически сигнал към Киев, смята Вигенин
ЕС даде силен политически сигнал към Киев, смята Вигенин / снимка: БГНЕС

ЕС има единна позиция и сме готови да съдействаме дотолкова, доколкото това е необходимо, заяви пред БНТ външният министър Кристиан Вигенин след завръщането си от извънредната среща в Брюксел заради нарасналото напрежение в Киев.

Оценката на българския дипломат номер едно е, че единствено ЕС може реално да съдейства за разрешаване на ситуацията в Украйна. Нито САЩ, нито Русия, нито другите международни организации имат възможности да влияят за разрешаване на кризата, заяви той. "ЕС не би искал да бъде посредник в тази ситуация, защото има други организации, които биха могли по-успешно да изпълняват тази роля на следващия етап, когато насилието спре и започне един нормален политически процес", добави Вигенин.

Важното е, че дадохме ясен политически сигнал. "Смисълът на санкциите, които договорихме, взехме политическо решение да бъдат реализирани, няма да имат пряк практически ефект в тази ситуация, но са много силен политически сигнал", заяви Вигенин и добави, че са приети санкции срещу хората, пряко отговорни за насилието в Киев.

Първоначално се предвиждат санкции като въвеждане на забрана за влизане в ЕС, блокиране на банкови авоари. В тези списъци ще влязат и хора от властта, и лидери на радикални групи, които с действията си са довели до ескалиране на насилието в Киев, категорично заяви външният министър.

"Докато няма цялостно политическо решение, рискът от възобновяване на престрелки и тези събития в Киев и други градове остава", отново подчерта Вигенин.