/ БТА
Назначено е експертно изследване по обстоятелствата, изложени в справките на ДАНС във връзка с машинното гласуване, съобщи на брифинг Ваня Стефанова, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура. По случая има образувана проверка за компютърно престъпление.

Стефанова обясни, че експертното изследване трябва да провери всички факти и обстоятелства, съдържащи се в документите от ДАНС - дали има неправомерно изграждане, повторно, на кодовете, кой го е извършил, ако са оставени следи, по какъв начин е направено това. Изискани са компютри и машините за гласуване, на които са правени изгражданията на кодовете.

Заместник главният прокурор Мария Павлова каза, че ще бъдат снети обяснения от всички, които имат някакво отношение по изграждането на софтуера, хеш кодовете и действията, предхождащи сертифицирането на машините. 

Павлова потвърди, че обяснения са дадени от министъра на електронното управление Александър Йоловски и от неговия заместник Михаил Стойнев.

По думите ѝ от експертното изследване ще стане известно дали написаното в сигнала на ДАНС е истина, или не.

След справка на ДАНС във връзка с машинното гласуване ЦИК взе решение на първи тур на местните избори гласуването да става чрез хартиена бюлетина.
Константин Костов/БТА