Един от работниците в кетърниговата фирма е болен и с незаверена здравна книжка
Един от работниците в кетърниговата фирма е болен и с незаверена здравна книжка / netinfo

Един от работниците на кетъринговата фирма, приготвила храната, от която се отровиха 110 деца, е с катар на горните дихателни пътища и е с незаверена здравна книжка. Това показва извършената проверка от епидемиолозите на Регионална здравна инспекция-Сливен.

Работникът е отстранен от работа до пълно излекуване, съобщи за Дарик директорът на здравната инспекция д-р Виолета Узунова. Картата за епидемиологичното проучване се попълва от епидемиолозите и се очаква в началото на следващата седмица да бъде изпратена в здравното министерство, информира още д-р Узунова.

След представяне на резултати и разрешения от специализираните институции комисия от Областна дирекция по безопасност по храните в Сливен ще разпечата кухнята-майка, за да се дезинфекцира, ще бъдат взети смивки и ако резултатите бъдат отрицателни, едва тогава ще може обектът да работи, обясни пред Дарик директорът на агенцията д-р Пламен Пенчев.

Той информира, че е сезирана прокуратурата в Сливен за още една фирма, дърщерна на кетъринговата, трапезарията е затворена. В нея се извършвало заготовка на храните. И там се извършват проверки и прегледи. Проверки се извършват и в други обекти в Ямболско.

110 деца се отровиха от храна в петък. Малчуганите посещават училища, които се снабдяват с храна от обща кухня. В петък учениците са обядвали пилешка супа, като два часа след това са получили стомашни болки и многократно повръщане. Децата масово са били транспортирани с линейки или от родителите си до болницата.

Децата са от селата Стара река, Гавраилово, Струпец, Калояново, Камен и др.

Фирмата, доставила обяда на учениците, има договор за кетъринг на 21 училища в общините Сливен, Котел и Твърдица.

Други новини от Сливен