"Нито една друга държава, член на ЕС, не е поставила въпроса за преразглеждане на техните национални планове", коментира премиерът
"Още следващата седмица вицепремиерът Атанас Пеканов започва разговори с Европейската комисия и отделните нейни структури за това каква процедура да се следва по решението на Народното събрание". Това заяви пред журналисти служебният министър-председател Гълъб Донев, коментирайки вчерашното решение на парламента да задължи Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в частта с въглищните централи

"Това е прецедент. Нито една друга държава, член на Европейския съюз, не е поставила въпроса за преразглеждане на техните национални планове", коментира Донев. 

Донев изрази мнение и за това възможно ли е съставянето на редовно правителство с третия мандат. Той заяви, че е оптимист, че партиите от 48-ото Народно събрание ще намерят начин да излъчат редовно правителство.

На въпрос би ли поел отново премиерския пост при следващо служебно правителство, той посочи, че към момента не е разговарял с президента за следващ мандат начело на служебно правителство. 

Гълъб Донев, заедно със служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев и служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков, посети терена, определен за строеж на Националната детска болница.

"Европейската инвестиционна банка ще окаже съдействие на България по проекта за строеж на Националната детска болница". Това каза служебния премиер Гълъб Донев пред журналисти в Горна Баня.

"Горд съм, че в рамките само на три месеца служебното правителство имаше решение с избора на терен за болницата", подчерта Донев. По думите му теренът е на подходящо място - далече от града и в близост до парк.

Той каза още, че израелски специалисти също ще окажат експертна помощ при изготвянето на проекта за новото лечебно заведение.

"Българските деца заслужават да имат високотехнологична, многопрофилна, национална детска болница, в която да се предлагат най-съвременните методи за лечение на деца", заяви премиерът. 

С решение на Министерския съвет от 2 ноември 2022 г. беше прието новото лечебно заведение да бъде построено върху терен в кв. "Горна баня" на столичния район "Овча купел", който се намира в непосредствена близост до болницата по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев".