Министърът на околната среда и водите Нено Димов
Министърът на околната среда и водите Нено Димов / БГНЕС, архив
Политиката за намаляване на замърсяването с пластмаси е приоритет за Министерството на околната среда. Това се казва в приветствие на министър Нено Димов по случай Световният ден на околната среда, разпространено от пресцентъра на ведомството. "Да победим замърсяването с пластмаси" е темата на Световния ден на околната среда за 2018 г., припомнят от там.

ЕК предложи забрана на пластмасовите еднократни продукти

Българското председателството на Съвета на ЕС също издигна като ключов приоритет прехода към кръгова икономика и ефективното използване на ресурсите
. Очаква се през юни на Съвета на министрите на околната среда да бъдат приети заключения, които да поставят основата на бъдещите законодателни решения в тази посока, подчертава министър Димов в обръщението си.

Пластмасата, която пием, ядем и носим

Той припомня, че в края на миналия месец е поставено началото на кампания за намаляване и разделно събиране на пластмасовите отпадъци по българското Черноморие. Според експертни изследвания 80 на сто от замърсяването на моретата от пластмаси идва от сушата. Затова в началото на летния сезон призовахме концесионерите на плажовете доброволно да поставят информационни табели и съдове за разделно събиране и оползотворяване. В края на сезона ще обобщим резултатите и ще предприемем конкретни законодателни инициативи в тази посока, се казва в текста.

Земята попадна в категорията "токсична планета"

Първата и най-важна стъпка в борбата със замърсяването от пластмаси е промяната в мисленето, посочва министърът. По думите му, цитирани в съобщението, много е важно да започнем промяната още при дизайна на продуктите, така че те да са от рециклируеми суровини, да са с възможно най-дълъг живот и употреба и накрая отново да се превръщат в суровини.

До 2050 година: Повече пластмаса, отколкото риба в океаните

"Днешният празник е повод да се замислим как заедно можем да търсим и намираме решения за постигане на баланса между опазването на природата и икономическото развитие. Защото това ще осигури и по-добро здраве и качество на живот на хората. Инициативата е възможност за всеки от нас да даде принос и да се включи в борбата срещу замърсяването с пластмаси. Не е нужно да чакаме 5 юни - нека започнем сега!", призовава в приветствието си министър Нено Димов.