/ БГНЕС
Народното събрание включи в дневния си ред за две допълнителни точки. Като точка втора днес депутатите ще обсъдят промени в Кодекса за социалното осигуряване. Законопроектът е внесен от народните представители Делян Пеевски (ДПС), Бойко Борисов и Деница Сачева (ГЕРБ-СДС), Кирил Петков (ПП-ДБ). 

Законопроектът предвижда репресирани, които са били в лагери, да могат да си купят до три години недостигащ осигурителен стаж. Включването на точката в дневния ред бе подкрепено със 128 гласа „за“, 36 – „против“ и трима „въздържали се“.

Предложението за включването на законопроекта в дневния ред бе направено от народния представител Севим Али от ДПС. Росица Кирова, председателстваща заседанието, припозна предложението и направи още едно предложение - като трета точка за деня в програмата да бъде включено второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката с вносители Драгомир Стойнев и Георги Гьоков от „БСП за България“. Предложението бе гласувано със 165 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“.  

Първа точка от програмата за днес предвижда обсъждането на първо четене на два законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Първият е с вносител Министерският съвет, а вторият - с вносител депутати от парламентарната група „Възраждане“. 

Целта на законодателните изменения, предложени от народния представител Костадин Костадинов, е да бъде премахнат шестмесечния срок за изплащане на обезщетения при незаконни уволнения, като се предлага обезщетението за оставане без работа при оспорване на уволнението да обхваща целия период, през който работникът е останал без работа до неговото възстановяване. Предложените от Министерския съвет промени са свързани с работата от разстояние и са насочени към осигуряване на гъвкавост на организацията на работа и сигурност за страните от трудовото правоотношение, включително и по отношение на организацията на здравословни и безопасни условия на труд, отчитането на работа и контрол на работното време.

Регламентира се и възможността за използване на автоматизирана система за отчитане на работно време, като според предложените промени работодателят е длъжен, при поискване, да предостави данни от нея на работника. С промените се въвежда „право на изключване”, което дава право на работника, който извършва работа от разстояние, да не отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и междуседмична почивка.

Очаква се депутатите да разгледат и проект на решение за определяне на Комисия за одитиране на годишните финансови отчети на Сметната палата за 2019 г., 2020 г., 2021 г., 2022 г. и 2023 г. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Антова, БТА