/ iStock/Getty Images
Може да ви звучи невероятно, но ако искате домашен любимец, с когото да остареете, трябва да избягвате древната котка сфинкс, сочат проучвания.

Експерти разкриха колко години средно живот остават на домашните котки в Обединеното кралство в зависимост от настоящата им възраст.
Резултатите сочат, че най-голяма продължителност на живота имат бирманските котки, а котенцата през първата година от живота си се очаква да живеят още 14,4 години. Не е изненадващо, че цифрите за оставащата продължителност на живота намаляват с напредването на възрастта на котките.

Екипът казва, че подобни данни са важни, защото дават представа за бъдещето. "По същество това, което правим, е, че даваме някакво ниво на статистическа сигурност, когато преди това е било просто предположение", каза д-р Дан О'Нийл, съавтор на изследването от Кралския ветеринарен колеж (RVC).

Той добави, че това може да бъде важно за бъдещите собственици, благотворителните организации за връщане на котки и ветеринарните лекари, както и да помогне на тези, които преценяват стойността на скъпите и болезнени медицински или хирургически грижи за своята котка.

В Journal of Feline Medicine and Surgery изследователи от RVC и Националния университет Chung Hsing в Тайван съобщават как са използвали данни от 7936 ветеринарно регистрирани котки в Обединеното кралство, починали между 1 януари 2019 г. и 31 март 2021 г., за да изчислят средната оставаща продължителност на живота за всяка година от живота.

Като цяло средната продължителност на живота на котките, които са през първата година от живота си, е 11,7 години, като при женските е по-висока - 12,5 години, а при мъжките е по-ниска - 11,2 години.

Екипът установява, че кръстоските (които съставляват 88 % от котките) имат по-висока продължителност на живота от чистокръвните, поне докато достигнат напреднала възраст, като при първите оставащата продължителност на живота е 11,9 години през първата година от живота им, в сравнение с 10,4 години при вторите.

Според О'Нийл тези разлики са огромни. "Ако приоритетът на някого е, че иска котка, която ще отложи смъртта за възможно най-дълго време, сега имаме доказателства, че трябва да се вземе женска и кръстоска", каза той.

Ако разгледаме конкретните породи, при които са регистрирани поне 15 смъртни случая, сиамските котки през първата година от живота си се очаква да живеят още 11,7 години, докато при бенгалските котки този показател е 8,5 години. Екипът добавя, че кратката продължителност на живота на котките сфинкс може да е свързана с повишения риск от различни заболявания при тях.

Екипът допълва, че некастрираните котки имат по-кратка продължителност на живота, въпреки че това вероятно се дължи на факта, че е по-вероятно да бъдат кастрирани с напредването на възрастта, докато котките със средно телесно тегло имат по-дълъг живот от тези, които тежат повече или по-малко.

О'Нийл заяви, че данните дават на любителите на котки инструмент за разбиране и прогнозиране на бъдещата продължителност на живота на техните котки. "По същество това вече е даване на власт на обществото", каза той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС