/ Istock
Случва се коте да се изгуби или трябва да бъде оставена с други хора за известно време. Но докога ще помни стопаните си? Ето какво казват учените:

Котешкият мозък е подобен на човешкия. Състои се от същите зони, но техните размери се различават. Малкият мозък, който отговаря за движението и баланса, е много по-голям при котките, отколкото при хората, затова тези животни са толкова ловки.

Но префронталният кортекс (предната част на фронталните лобове на мозъка) при хората помага за планирането на сложни когнитивни поведения, изразяването на личността, вземането на решения, контролирането на емоциите, наблюдението и запомнянето.

Като цяло коефициентът на интелигентност на котките е приблизително равен на интелектуалните способности на 3-годишно дете.

В същото време котките се ориентират в света, използвайки своето зрение, обоняние и слух. Учените са открили, че тези животни са добри и в запомнянето на човешки гласове.

Проучванията показват, че дългосрочната памет при котките е доста добре развита. Те са в състояние да запомнят различни места и хора в продължение на много години.

Котките правят близо 300 физиономии, чрез които общуват

Колко дълго котките могат да помнят стопаните си?

Всичко зависи от това какво място е заемал човекът в живота на котката. Ако той играе важна роля, тогава тя може да го помни цял живот. Освен това котките отлично запомнят миризмите като цяло. Някои проучвания дори показват, че възрастта при котките има малък ефект върху способността им да запомнят.
Рамблер