/ БГНЕС
"Демократична България" (ДБ) е внесла предложение за създаването на временна комисия, в която всички политически сили в парламента да изложат своите виждания за промени в Конституцията. Целта е да се проведе широк, публичен дебат по темата, както и да се събере необходимото конституционно мнозинство за "крачка напред" в тази посока. Това обяви на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов.

Според него намирането на консенсус е важно да се случи преди избора на новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). По думите му така ще се отговори на дългогодишните препоръки на Венецианската комисия, Европейската комисия и на Европейския съд по правата на човека за това в съдийската колегия да има голямо мнозинство членове, избрани от съдии.

Йорданова: Към процедурата за отстраняването на Гешев бих добавила и още мотиви

Иванов каза, че в прокурорската колегия следва да се гарантира, че ще има представители, които "не са в ситуация на кариерна зависимост от главния прокурор", за да има възможност за отчетност на следващия главен прокурор. "Ние ще потърсим контакт с всички политически сили, за да ги запознаем какви са нашите намерения", увери той.

Председателят на ПГ на ДБ коментира и отношението на управляващото мнозинство към настоящия главен прокурор Иван Гешев. Той смята, че обвинител номер едно "много обича да говори за независимостта на съдебната власт", прикривайки се под нормата за независимост, която се дължи на съда. Иванов е категоричен, че препоръките са за отчетност и търсене на отговорност на главния прокурор.

Гешев: Очаквам скоро да бъдем обвинени за пандемията и климатичните промени

На 14 януари в декларация от името на четворната коалиция от трибуната на парламента председателят на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров призова за оставка Иван Гешев. Призивът дойде ден след новината, че председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ Сотир Цацаров сам е пожелал да напусне поста си. На изслушване в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията в четвъртък той обясни мотивите си за това свое решение.

Цацаров коментира пред депутатите, че е бил обвиняван от Христо Иванов. В тази връзка председателят на ПГ на ДБ отговори: "За абсолютно всички проблеми в държавата не сме го обвинявали". Иванов заяви, че по времето, когато Цацаров е бил главен прокурор, е имало "дълъг период на безвремие", в което прокуратурата не се е реформирала. Имало е и корупционни скандали, смята той.

Гешев посрещна новата министърка с букет, тя му каза, че очаква да обсъдят оставката му (ВИДЕО)
 
БТА