Дадоха книжки на шофьорите с увреден слух от Пловдив
Дадоха книжки на шофьорите с увреден слух от Пловдив / netinfo
Дадоха книжки на шофьорите с увреден слух от Пловдив
21206
Дадоха книжки на шофьорите с увреден слух от Пловдив
  • Дадоха книжки на шофьорите с увреден слух от Пловдив

Двамата шофьори с увреден слух, на които бяха отказани шофьорски книжки от комисия в пловдивската транспортна болница, са получили свидетелствата си за водачи. Това е станало след преглед от централната транспортна лекарска комисия в София, съобщиха от Съюза на глухите в България. Според организацията, случаите в Пловдив са прецедент в цялата страна и причина за тях са многото вратички в законовата база.

Казусът с неправомерния отказ за подновяване на документите за шофиране на хора с увреден слух гръмна в Пловдив преди два месеца. Тогава нечуващи шофьори от града под тепетата алармираха, че без обяснение са получили печат „Негоден" върху документите си и грубо отношение от страна на лекарите.

"Подобно поведение е признак на дискриминация", каза Йорданка Начкова от Съюза на глухите в България: Този лекар в Пловдив е предприел индивидуалния метод и вместо рутинно да преиздаде книжката на този човек, той му казва "негоден". Отива негова близка, за да си изясни, той й казал "Абе, да не сте раждали глух". Това е дискриминация. 

Според Съюза на глухите, проблемът идва от несъвършенствата в нормативната база или по-точно - от наредба № 31 на Министерството на транспорта, според която лекарските комисии определят какъв да бъде подходът при отделните случаи. Това от своя страна създава възможности за корупция. "Наредбата е калпаво направена, този лекар действа точно по буквата, по запетайката, многоточието на закона. Него никой не може да го укори за нищо, той си действа незаконово заради несъвършената наредба", каза още Начкова.

Тази година Съюзът на глухите отбелязва своята 75-та годишнина. В навечерието на  юбилея обаче, хората с увреден слух са изправени пред множество проблеми. По думите на Илиан Радев, секретар на столичната организация на Съюза на глухите, нечуващите са заплашени да загубят първи работните си места заради икономическата криза. Положението в сферата на образованието също не е благоприятно за хората с увреден слух, въпреки всички гаранции, които от Министерството на образованието са давали през годините. Като пример Илиан Радев посочи и провеждането на матурите, при което нечуващите зрелостници е трябвало да пишат диктовка заедно с останалите си връстници без присъствието на жестомимичен преводач. От Съюза на глухите се обявяват и за признаването на езика на нечуващите като основен език за страната ни, както и за приемането на Европейската конвенция на хората с увреждания, чието въвеждане управляващите са забавили през последните години.

В България, по медицински данни от 1998 г., хората с увреден слух са близо 78 000. По неофициална информация, техният брой е двойно по-голям.