Не бива обществото да изпада в състояние, в което забравя за другите заболявания, само защото смята, че навън има огромна опасност. Това заяви пред NOVA председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Сред колегите лекари има различни мнения, но никой не отрича едно нещо – да спазваме дистанция и да си мием ръцете. Ако пазим лични мерки, няма да ни налагат колективни“, каза Маджаров.

Той посочи, че негови колеги от цялата страна алармират за масови случаи на „запуснати” заболявания или за такива със закъсняла диагностиката.

„Това ни накара да обърнем внимание на цялото общество. Колективните мерки водят до това, че някои заболявания изостават в лечението си”, допълни Маджаров.

Председателят на лекарския съюз обяви, че съсловната организация ще проведе анкетиране сред лекарите, за да се установи от какви заболявания страдат и с какви лични предпазни средства разполагат.

„Тази картина ще е полезна и за обществото, и за пациентите, които търсят помощ. Ние трябва да сме информирани, за да кажем на нуждаещите се от лечение – отидете там, защото е най-малко опасно за вашето здраве”, обясни той.

Маджаров обори твърденията, че броят на заразените у нас лекари, около 11% от общия брой на инфектираните в страната, е много по-голям от средния, който е близо 3%.

„Това е невярно, защото в различните държави варира между 3 и 20 на сто. Зависи как се декларират и доказват заразените от COVID-19”, заключи председателят на Българския лекарски съюз.
nova.bg